wtorek, 3 marca 2015

Domowa Wegeta


Bez glutaminianu sodu! Bez sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku! Na przekór nie najlepszej, krążącej o wegecie opinii, jeśli sami przygotujemy ją w domu, ta przyprawa okaże się zdrowym dodatkiem do zup, sosów i innych dań.


Składniki:


  • 100 g suszonej włoszczyzny (jedno opakowanie)
  • 1 czubata łyżka soli morskiej lub soli himalajskiej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki suszonych liści selera


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w młynku do kawy i zemleć na gładki proszek. Przełożyć do szklanych słoiczków i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Im dłużej mielimy suszone warzywa, tym bardziej sproszkowaną konsystencję otrzymamy. Jeśli chcecie mieć kawałki warzyw w swojej wegecie, należy skrócić czas mielenia.

Należy mielić z turach, gdyż nie wszystkie składniki się na raz zmieszczą do młynka. Można później wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką w misce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz