Bez glutaminianu sodu! Bez sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku! Na przekór nie najlepszej, krążącej o wegecie opinii, jeśli sami przygotujemy ją w domu, ta przyprawa okaże się zdrowym dodatkiem do zup, sosów i innych dań.
Składniki:
- 100 g suszonej włoszczyzny (jedno opakowanie)
- 1 czubata łyżka soli morskiej lub soli himalajskiej
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 2 łyżki suszonych liści selera
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w młynku do kawy i zemleć na gładki proszek. Przełożyć do szklanych słoiczków i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Im dłużej mielimy suszone warzywa, tym bardziej sproszkowaną konsystencję otrzymamy. Jeśli chcecie mieć kawałki warzyw w swojej wegecie, należy skrócić czas mielenia.
Należy mielić z turach, gdyż nie wszystkie składniki się na raz zmieszczą do młynka. Można później wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką w misce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz