wtorek, 3 marca 2015

Koktajl z Trawą Pszeniczną



Czy jest lepszy sposób na dostarczenie organizmowi mega dawki witamin i minerałów niż codzienne picie owocowo-warzywnego koktajlu? Zielone warzywa zawarte w tym smoothie neutralizują szkodliwe kwasy w naszym ciele, pomagają usunąć toksyny i sprowadzają go z powrotem na zasadową ścieżkę. Dodatek trawy pszenicznej, która staję się coraz bardziej popularna i powszechna, to kolejny atut tego napoju. O jej właściwościach można by pisać długo, ale w skrócie powiem tylko, że ten superfood buduje i odnawia krew, oczyszcza organizm (trawa pszeniczna zalecana jest przy detoksie!), wzmacnia układ immunologiczny i zapobiega nowotworom.

Mimo, iż smak koktajlu jest nieco trawiasty (no bo dodaliśmy tu trawę!), jego zalety niwelują jakiekolwiek 'ale'. Poza tym, według mnie wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, a im dłużej i częściej piję takie koktajle, tym bardziej je lubię. 

Składniki:


  • 60 g jarmużu
  • 120 g brokuła
  • 1 zielone jabłko
  • 1 grejpfrut
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka trawy pszenicznej (proszku)
  • 300 ml wody kokosowej (można zastąpić zwykłą wodą mineralną)
  • 1 szklanka wody mineralnej


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Smacznego :)

Chociaż najlepiej jest wypić koktajl od razu po przygotowaniu, można go przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.

Uwaga! Porcja jest spora, więc jeśli robicie tylko dla jednej osoby, możecie zechcieć zredukować ilość składników, np. zrobić z połowy porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz