Czy jest lepszy sposób na dostarczenie organizmowi mega dawki witamin i minerałów niż codzienne picie owocowo-warzywnego koktajlu? Zielone warzywa zawarte w tym smoothie neutralizują szkodliwe kwasy w naszym ciele, pomagają usunąć toksyny i sprowadzają go z powrotem na zasadową ścieżkę. Dodatek trawy pszenicznej, która staję się coraz bardziej popularna i powszechna, to kolejny atut tego napoju. O jej właściwościach można by pisać długo, ale w skrócie powiem tylko, że ten superfood buduje i odnawia krew, oczyszcza organizm (trawa pszeniczna zalecana jest przy detoksie!), wzmacnia układ immunologiczny i zapobiega nowotworom.
Mimo, iż smak koktajlu jest nieco trawiasty (no bo dodaliśmy tu trawę!), jego zalety niwelują jakiekolwiek 'ale'. Poza tym, według mnie wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, a im dłużej i częściej piję takie koktajle, tym bardziej je lubię.
Składniki:
- 60 g jarmużu
- 120 g brokuła
- 1 zielone jabłko
- 1 grejpfrut
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka trawy pszenicznej (proszku)
- 300 ml wody kokosowej (można zastąpić zwykłą wodą mineralną)
- 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Smacznego :)
Chociaż najlepiej jest wypić koktajl od razu po przygotowaniu, można go przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.
Uwaga! Porcja jest spora, więc jeśli robicie tylko dla jednej osoby, możecie zechcieć zredukować ilość składników, np. zrobić z połowy porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz