wtorek, 3 marca 2015

Czekoladowa Granola z Kaszą Gryczaną



Wchodziliście kiedyś na blog Sarah Britton My New Roots? Jeśli nie, to powinniście! Jej pasja i zamiłowanie do zdrowego jedzenia emanuje z każdego postu. Perfekcyjne i apetyczne zdjęcia sprawiają, że nie można się od tego blogu oderwać; nawet się nie spostrzeżecie, kiedy zaczniecie planować listę posiłków na najbliższy tydzień. Oczywiście według zasad Sarah.

Przepis na tą granolę pochodzi właśnie z jej blogu. Sarah napisała w jednym ze swoich postów, że takie sobie lub w miarę dobre przepisy to nie są przepisy, jakie znajdą miejsce na My New Roots. A więc jaka jest ta granola? Chrupiąca, czekoladowa, orzechowa... Na pewno, nie jest taka sobie!

Składniki:


  • 300 g płatków owsianych 
  • 200 g kaszy gryczanej, nieprażonej
  • 65 g płatków kokosowych
  • 125 g orzechów laskowych, potłuczonych
  • 30 g nasion chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki surowego kakao


Przygotowanie:


  1. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę gryczaną, płatki kokosowe, orzechy laskowe, nasiona chia i sól.
  2. W rondlu rozpuścić olej kokosowy na wolnym ogniu. Dodać miód lub syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i kakao. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Wlać do mieszanki płatków i kaszy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. Przelać mieszankę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie, wyjąć, przemieszać i wstawić na kolejne 10-15 minut. 
  4. Aby sprawdzić czy granola jest upieczona, można spróbować orzech laskowy - ma być on chrupiący.
  5. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz