Wchodziliście kiedyś na blog Sarah Britton My New Roots? Jeśli nie, to powinniście! Jej pasja i zamiłowanie do zdrowego jedzenia emanuje z każdego postu. Perfekcyjne i apetyczne zdjęcia sprawiają, że nie można się od tego blogu oderwać; nawet się nie spostrzeżecie, kiedy zaczniecie planować listę posiłków na najbliższy tydzień. Oczywiście według zasad Sarah.
Przepis na tą granolę pochodzi właśnie z jej blogu. Sarah napisała w jednym ze swoich postów, że takie sobie lub w miarę dobre przepisy to nie są przepisy, jakie znajdą miejsce na My New Roots. A więc jaka jest ta granola? Chrupiąca, czekoladowa, orzechowa... Na pewno, nie jest taka sobie!
Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 200 g kaszy gryczanej, nieprażonej
- 65 g płatków kokosowych
- 125 g orzechów laskowych, potłuczonych
- 30 g nasion chia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki surowego kakao
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać płatki owsiane, kaszę gryczaną, płatki kokosowe, orzechy laskowe, nasiona chia i sól.
- W rondlu rozpuścić olej kokosowy na wolnym ogniu. Dodać miód lub syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i kakao. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Wlać do mieszanki płatków i kaszy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Przelać mieszankę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie, wyjąć, przemieszać i wstawić na kolejne 10-15 minut.
- Aby sprawdzić czy granola jest upieczona, można spróbować orzech laskowy - ma być on chrupiący.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz