Ostatnio popadłam w rutynę gotując tą samą owsiankę każdego dnia. Nie ma co się w sumie dziwić, owsianka jest pyszna, sycąca, lekka, zdrowa, szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie dość, że każdego dnia muszę się martwić, co ugotować na obiad, to jeszcze myśleć o śniadaniu! O nie!
Jednak ostatnio zamarzyły mi się zmiany. Choć uwielbiam płatki owsiane, to chciałam wykorzystać jakieś inne ziarno do przygotowania porannego posiłku. Wybór padł na kaszę jaglaną. I wiem jedno! Jutro na pewno też będzie jaglanka na śniadanie! Połączenie cynamonu i wanilii jest pyszne, a mleko migdałowe nadaje jaglance lekko orzechowego smaku. Żaden słodzik nie jest tu potrzebny; wystarczy tylko garstka ulubionych owoców! A do tego dodam, że jaglanka jest bezmleczna, bezglutenowa, bez cukru i wegańska - idealna dla każdego!
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1,5-2 szklanki mleka migdałowego
- 1/3 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych owoców (u mnie borówka)
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie opłukać, włożyć do garnka, dodać ziarenka z 1/3 laski wanilii i laseczkę i cynamon. Zalać mlekiem migdałowym i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, lub dopóki kasza będzie miękka. UWAGA: pilnować aby jaglanka nie wykipiała!
- Przełożyć do miseczki i posypać owocami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz