wtorek, 3 marca 2015

Jaglanka Waniliowo-Cynamonowa


Ostatnio popadłam w rutynę gotując tą samą owsiankę każdego dnia. Nie ma co się w sumie dziwić, owsianka jest pyszna, sycąca, lekka, zdrowa, szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie dość, że każdego dnia muszę się martwić, co ugotować na obiad, to jeszcze myśleć o śniadaniu! O nie!
Jednak ostatnio zamarzyły mi się zmiany. Choć uwielbiam płatki owsiane, to chciałam wykorzystać jakieś inne ziarno do przygotowania porannego posiłku. Wybór padł na kaszę jaglaną. I wiem jedno! Jutro na pewno też będzie jaglanka na śniadanie! Połączenie cynamonu i wanilii jest pyszne, a mleko migdałowe nadaje jaglance lekko orzechowego smaku. Żaden słodzik nie jest tu potrzebny; wystarczy tylko garstka ulubionych owoców! A do tego dodam, że jaglanka jest bezmleczna, bezglutenowa, bez cukru i wegańska - idealna dla każdego!


Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5-2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/3 laski wanilii 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść dowolnych owoców (u mnie borówka)

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie opłukać, włożyć do garnka, dodać ziarenka z 1/3 laski wanilii i laseczkę i cynamon. Zalać mlekiem migdałowym i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, lub dopóki kasza będzie miękka. UWAGA: pilnować aby jaglanka nie wykipiała!
  2. Przełożyć do miseczki i posypać owocami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz