wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Pieczonej Papryki



Ta zupa jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że może nieraz okazać się waszym ratunkiem gdy dopadnie was mega głód, albo gdy wrócicie z pracy i musicie szybko coś przygotować. Kilka niepozornych składników daje niesamowity efekt. Będziecie mile zaskoczeni :)


Składniki:


  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki domowej wegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Ułożyć na niedużej blaszce, posypać solą i upiec lub grillować w piekarniku aż będzie miękka (około 20 minut).
  2. 2 łyżeczki domowej wegety wsypać do wysokiego naczynia i zalać 500 ml gorącej/ gotującej się wody. Dodać upieczoną paprykę i zmiksować dokładnie blenderem.
  3. Zmiksowaną paprykę przelać do garnka, dodać 1-1,5 szklanki wody, mielone migdały, sok z cytryny i słodką paprykę. Zagotować i podgotować na wolnym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Kiedy zupa lekko przestygnie, nałożyć i pokropić oliwą z oliwek. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz