Ta zupa jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że może nieraz okazać się waszym ratunkiem gdy dopadnie was mega głód, albo gdy wrócicie z pracy i musicie szybko coś przygotować. Kilka niepozornych składników daje niesamowity efekt. Będziecie mile zaskoczeni :)
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki domowej wegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Ułożyć na niedużej blaszce, posypać solą i upiec lub grillować w piekarniku aż będzie miękka (około 20 minut).
- 2 łyżeczki domowej wegety wsypać do wysokiego naczynia i zalać 500 ml gorącej/ gotującej się wody. Dodać upieczoną paprykę i zmiksować dokładnie blenderem.
- Zmiksowaną paprykę przelać do garnka, dodać 1-1,5 szklanki wody, mielone migdały, sok z cytryny i słodką paprykę. Zagotować i podgotować na wolnym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kiedy zupa lekko przestygnie, nałożyć i pokropić oliwą z oliwek. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz