wtorek, 3 marca 2015

Kremowa Zupa z Pora



Czy cokolwiek jest w stanie lepiej zaspokoić zimowe, 'zmarznięte' pragnienie niż ciepła, rozgrzewająca, jarzynowa i pożywna zupa? 

Ten krem z pora sprawdzi się nie tylko zimową porą. Zupa jest delikatna i bardzo kremowa, dla mnie to taki pudding wśród zup - ale jeśli chcecie dodać tu trochę pikanterii, to nie żałujcie pieprzu;)

Składniki:


  • 4 pory
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść kopru
  • 1 łyżeczka domowej wegety
  • 0,5 łyżeczki soli ziołowej
  • sól i pieprz, do smaku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • trochę posiekanego koperku, do posypania
  • olej kokosowy, do smażenia


Przygotowanie:


  1. Na dużej, stalowej patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażyć marchewkę. 
  2. Następnie dodać posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz pokrojonego w krążki pora. Podsmażyć 2 minuty. Doprawić przyprawami i zalać 1 litrem wody. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut lub aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia.
  3. Dodać koperek i zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać wino. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem i zagotować. Zdjąć z ognia.
  4. Do lekko przestudzonej zupy wmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek. Posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz