Czy cokolwiek jest w stanie lepiej zaspokoić zimowe, 'zmarznięte' pragnienie niż ciepła, rozgrzewająca, jarzynowa i pożywna zupa?
Ten krem z pora sprawdzi się nie tylko zimową porą. Zupa jest delikatna i bardzo kremowa, dla mnie to taki pudding wśród zup - ale jeśli chcecie dodać tu trochę pikanterii, to nie żałujcie pieprzu;)
Składniki:
- 4 pory
- 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść kopru
- 1 łyżeczka domowej wegety
- 0,5 łyżeczki soli ziołowej
- sól i pieprz, do smaku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- trochę posiekanego koperku, do posypania
- olej kokosowy, do smażenia
Przygotowanie:
- Na dużej, stalowej patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażyć marchewkę.
- Następnie dodać posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz pokrojonego w krążki pora. Podsmażyć 2 minuty. Doprawić przyprawami i zalać 1 litrem wody. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut lub aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia.
- Dodać koperek i zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać wino. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem i zagotować. Zdjąć z ognia.
- Do lekko przestudzonej zupy wmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek. Posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz