wtorek, 3 marca 2015

Koktajl Warzywno-Buraczany



Będę miała wyrzuty sumienia zachwalając jaki ten koktajl jest pyszny i jak wspaniale smakuje. Prawda jest taka, że jest on zrobiony głównie z warzyw, a więc taki smak - właśnie warzywny smak otrzymamy. Pewne smaki się lubi albo po prostu trzeba się do nich przyzwyczaić. Czasami jednak nic nie działa i niektóre rzeczy zawsze pozostaną nieznośne.

Jednak warto sięgać po warzywne koktajle z wielu powodów. Oczywiście mogłabym napakować tutaj masę owoców i słodzików, i gdyby wszystko razem wymieszać smak byłby o wiele słodszy (i dla wielu z Was zapewne lepszy). Jednak nie jest to zawsze dobre rozwiązanie. Owoce to też cukier, czyli czysta fruktoza. Istnieje kilka powodów dla których warto ją ograniczyć:

1. Fruktoza pobudza nasz apetyt i zwiększa łaknienie (czyli chęć aby jeść jeszcze więcej cukru). 


Wszystkie produkty jakie jemy, jemy z umiarem. Kiedy zaspokoimy głód, nasz mózg daje znać, że już wystarczy, że już nie jesteśmy głodni. Jednak fruktoza działa odwrotnie. Wyobraźcie sobie, że macie całe pudełko czekoladek i opakowanie żółtego sera. Czekoladki zapewne znikną w mgnieniu oka, a niektórzy będą mieli ochotę na więcej. Ser już tak łatwo nie przejdzie. Ser to tłuszcz, a tłuszczu nie jesteśmy w stanie zjeść tyle samo co cukru.

2. Fruktoza zamienia się w tłuszcz.

Nasza wątroba nie jest w stanie przetrawić tak dużej ilości fruktozy, jaką mu dostarczamy - dlatego magazynuje ją zamieniając w tłuszcz. Niemal wszystkie komórki w naszym organizmie przetwarzają i utylizują glukozę - jest ona lepiej przyswajalna i zamieniana natychmiast w energię. Ma też niski indeks glikemiczny, i w ten sposób odciąża naszą wątrobę. Nie można tego niestety powiedzieć o fruktozie.

3. Fruktoza prowadzi do wielu chorób.

Badania nad wpływem fruktozy na nasz organizm nadal trwają, jednak wiele z nich wykazało, że fruktoza:

  • osłabia system odpornościowy
  • zaburza płodność
  • wykazuje właściwości rakotwórcze
  • źle wpływa na układ trawienny powodując niestrawność, nadkwasotę i złe przyswajanie minerałów
  • podwyższa adrenalinę, a więc jest powodem braku koncentracji, nerwowości i nadpobudliwości
Nie oznacza to oczywiście, aby z fruktozy całkowicie zrezygnować gdyż owoce to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł cukru, witamin i minerałów. Gotowe półprodukty, słodkie soki i napoje, słodycze czy inne 'zacukrzone' sklepowe specyfiki bez wahania powinny iść jednak w odstawkę jeśli chodzi o codzienne, zdrowe odżywianie.

Wprowadzenie większej ilości warzyw do naszej diety to idealny sposób na ograniczenie fruktozy i przywrócenie właściwego poziomu cukru we krwi. Ten koktajl to samo zdrowie! Buraki wzmacniają układ krwionośny, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdziałają anemii. Seler naciowy to warzywo młodości - oczyszcza organizm, regeneruje skórę i chroni organizm przed wolnymi rodnikami.



Składniki:


  • 2 małe lub 1 duży burak, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • garść rukoli
  • 1 gruszka, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżka nasion chia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka proszku maca (opcjonalnie)
  • 300 ml wody kokosowej, lub zwykłej wody mineralnej


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Odstawić na około godzinę* i wtedy wypić.

* Surowy burak ma właściwości duszące i może powodować uczucie pieczenia w gardle lub podrażnienia. Dlatego należy koktajl/ sok z dodatkiem surowych buraków odstawić na minimum godzinę i wtedy wypić. 

Źródło informacji o fruktozie: "I quit sugar" S. Wilson.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz