Domowe pesto jest o wiele lepsze niż te, które możemy kupić w sklepach. Po pierwsze, przygotowuje je się dosłownie w kilka sekund; wystarczy włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką papkę. Po drugie, domowe pesto jest nieprzetworzone, a więc bogate w witaminy, minerały i niezbędne tłuszcze (zdrowe tłuszcze!). Po trzecie, jego super zielony kolor jest dobry nie tylko dla oczu, ale bezwzględnie sprawia, że to po prostu chce się zjeść. Po czwarte, można użyć je do tylu dań (np. jajecznicy, tostów, spaghetti), że zawsze trzymam słoiczek w lodówce.
Składniki:
- 150 g jarmużu, umytego, grubsze łodygi usunąć
- 100 g orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 1/2 łyżeczki soli, lub więcej do smaku
- pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze i dokładnie zmiksować. Przełożyć do szklanych słoiczków i przechowywać w lodówce do tygodnia.
Pesto można również zamrozić. Może pozostać w zamrażarce około miesiąca.
Opcjonalnie, można jeszcze dodać 2-3 łyżki startego na małych oczkach parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz