wtorek, 3 marca 2015

Krupnik



To sprawdzona i niezawodna zupa kiedy nagle zdamy sobie, że nie mamy żadnych warzyw, a co bardziej nie mamy ochoty iść na zakupy. Jednak warzywa, które są tu potrzebne to marchewka, ziemniak i cebula - akurat u mnie to jest czołowa trójka, w którą zawsze jestem zaopatrzona.



Składniki:
  • 5-6 marchewek
  • 4 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • bukiet garni
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz i sól ziołowa, do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • masło klarowane, do smażenia

Przygotowanie:


  1. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do średniego garnka, dodać przyprawy, bukiet garni i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu prze około 25 minut.
  2. Kaszę jęczmienną dokładnie opłukać i dodać.
  3. W międzyczasie, obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do zupy.
  4. Kiedy warzywa i kasza się ugotują, doprawić solą i pieprzem.
  5. Kiedy zupa trochę przestygnie, dodać jogurt naturalny i oliwę z oliwek.
  6. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz