To sprawdzona i niezawodna zupa kiedy nagle zdamy sobie, że nie mamy żadnych warzyw, a co bardziej nie mamy ochoty iść na zakupy. Jednak warzywa, które są tu potrzebne to marchewka, ziemniak i cebula - akurat u mnie to jest czołowa trójka, w którą zawsze jestem zaopatrzona.
Składniki:
- 5-6 marchewek
- 4 ziemniaków
- 1 cebula
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- bukiet garni
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz i sól ziołowa, do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- masło klarowane, do smażenia
Przygotowanie:
- Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do średniego garnka, dodać przyprawy, bukiet garni i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu prze około 25 minut.
- Kaszę jęczmienną dokładnie opłukać i dodać.
- W międzyczasie, obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać do zupy.
- Kiedy warzywa i kasza się ugotują, doprawić solą i pieprzem.
- Kiedy zupa trochę przestygnie, dodać jogurt naturalny i oliwę z oliwek.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz