wtorek, 3 marca 2015

Wegetariańska Lazania



Ilość warzyw użytych w tej zapiekance sprawia, że mam ochotę krzyknąć 'WOW'. Jednak nie bądźcie zniechęceni dłuuuugą listą składników (no i zakupów, które musicie zrobić), gdyż ta lazania jest naprawdę pyszna i pożywna. Poczujecie uczucie sytości i przyjemności na wiele godzin, i to bez zbędnych kalorii.


Jeśli zastanawiacie się 'Jak wprowadzić większą porcję warzyw do swojej diety?', ten przepis to Wasza odpowiedź.


Składniki:

Sos pomidorowy:
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 g passaty pomidorowej
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło klarowane

Sos beszamel:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego (lub innego mleka, można użyć krowiego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz, do smaku
Dodatkowo:

  • 2 bakłażany
  • 250 g tartej mozzarelli

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:


  1. Marchewki obrać i umyć. Pokroić w małą kostkę i podsmażyć na dużej metalowej patelni z 1 łyżką masła klarowanego.
  2. Po 10-15 minutach, dodać drobno pokrojone cebule i pieczarki. Doprawić porządnie solą i pieprzem i dolać trochę wody. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać i gotować wszystko razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Cukinię i papryki pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu.
  4. Wlać passatę i pomidory z puszki. Dodać przyprawy, drobno posiekaną bazylię i ocet jabłkowy. Jeszcze raz doprawić do perfekcji solą  pieprzem. Gotować na wolnym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie będą miękkie, a sos się trochę zredukuje i zgęstnieje.
  5. W międzyczasie, umyć bakłażany i pokroić w 0,5 cm plastry. Poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą morską i piec w piekarniku około 30 minut dopóki krążki będą miękkie i podpieczone.


Sos beszamel:


  1. Do niedużego garnka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać masło, parmezan, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę ryżową z mlekiem kokosowym tak aby masa była gładka i nie było widać żadnych gródek. Wlać do gotującej się wody i mieszać energicznie aż masa będzie gęsta i kremowa (jak budyń). Zdjąć z ognia.


Składanie lazanii:


  1. Kwadratowe naczynie żaroodporne (25x25 cm) posmarować masłem klarowanym.
  2. Na spód wyłożyć warstwę pieczonych bakłażanów. Na to wyłożyć 1/3 sosu pomidorowego, a następnie 1/3 sosu beszamelowego. Układać tak warstwami aż do wyczerpania składników. W sumie mają być trzy warstwy.


bakłażany - sos pomidorowy - sos beszamelowy     x3

3. Posypać wszystko tartą mozzarellą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w 170-180° C.
4. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz