Ilość warzyw użytych w tej zapiekance sprawia, że mam ochotę krzyknąć 'WOW'. Jednak nie bądźcie zniechęceni dłuuuugą listą składników (no i zakupów, które musicie zrobić), gdyż ta lazania jest naprawdę pyszna i pożywna. Poczujecie uczucie sytości i przyjemności na wiele godzin, i to bez zbędnych kalorii.
Jeśli zastanawiacie się 'Jak wprowadzić większą porcję warzyw do swojej diety?', ten przepis to Wasza odpowiedź.
Składniki:
Sos pomidorowy:
- 5 marchewek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 500 g passaty pomidorowej
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz, do smaku
- masło klarowane
Sos beszamel:
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka kokosowego (lub innego mleka, można użyć krowiego)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz, do smaku
Dodatkowo:
- 2 bakłażany
- 250 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
- Marchewki obrać i umyć. Pokroić w małą kostkę i podsmażyć na dużej metalowej patelni z 1 łyżką masła klarowanego.
- Po 10-15 minutach, dodać drobno pokrojone cebule i pieczarki. Doprawić porządnie solą i pieprzem i dolać trochę wody. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać i gotować wszystko razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Cukinię i papryki pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu.
- Wlać passatę i pomidory z puszki. Dodać przyprawy, drobno posiekaną bazylię i ocet jabłkowy. Jeszcze raz doprawić do perfekcji solą pieprzem. Gotować na wolnym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie będą miękkie, a sos się trochę zredukuje i zgęstnieje.
- W międzyczasie, umyć bakłażany i pokroić w 0,5 cm plastry. Poukładać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą morską i piec w piekarniku około 30 minut dopóki krążki będą miękkie i podpieczone.
Sos beszamel:
- Do niedużego garnka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać masło, parmezan, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować.
- W osobnej misce wymieszać mąkę ryżową z mlekiem kokosowym tak aby masa była gładka i nie było widać żadnych gródek. Wlać do gotującej się wody i mieszać energicznie aż masa będzie gęsta i kremowa (jak budyń). Zdjąć z ognia.
Składanie lazanii:
- Kwadratowe naczynie żaroodporne (25x25 cm) posmarować masłem klarowanym.
- Na spód wyłożyć warstwę pieczonych bakłażanów. Na to wyłożyć 1/3 sosu pomidorowego, a następnie 1/3 sosu beszamelowego. Układać tak warstwami aż do wyczerpania składników. W sumie mają być trzy warstwy.
bakłażany - sos pomidorowy - sos beszamelowy x3
3. Posypać wszystko tartą mozzarellą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w 170-180° C.
4. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz