Dużym plusem takich zup jest również to, że możemy tam dodać najróżniejsze, często niechciane składniki. Moje dzieci za nic na świecie nie zjadłyby tej zupy, gdyby wiedziały, że seler gra tu główną rolę. Więc zabezpieczyłam się i pozbyłam się ich z kuchni, aby nie mogły podglądać, co im dobrego przygotowuję. I voila! Tak powstała delikatna, ale zdecydowana w smaku kremowa zupa z selera, która wszystkim smakowała.
- 1 seler
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżka śmietany 24%
- sól, sól ziołowa i pieprz
- masło klarowane, do smażenia
Przygotowanie:
- Selera obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w krążki.
- Roztopić na dużej, metalowej patelni 1 łyżkę masła klarowanego, dodać warzywa i podsmażyć aż będą brązowe ze wszystkich stron.
- Wlać wodę, dodać liście laurowe, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Przelać wszystko do pojemnika blendera i zmiksować na gładką, kremową konsystencję. Przelać do garnka.
- Dodać białe wino i opcjonalnie 1-2 szklanki wody aby rozrzedzić zupę. Zagotować i podgotować jeszcze przez 10 minut.
- Doprawić solą, solą ziołową i pieprzem. Wlać kilka łyżek zupy do miski, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać mieszankę do zupy i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz