Muszę przyznać, że smak tego ciasta był dla nas kompletną niespodzianką. Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, który wiele osób definiuje jako ciężki i 'tekturowy'. Jednak tutaj jest on dobrze zrównoważony przez kwaskowatość pomarańczy i słodycz suszonych śliwek. To połączenie, którego nie jadłam wcześniej, jest tak lekkie i smaczne, że z przyjemnością sięgam po dokładkę :)
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g suszonych śliwek
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g miodu
- 1 łyżka sody
Przygotowanie:
- Śliwki drobno pokroić i przełożyć do miski. Dodać startą skórkę i sok z pomarańczy.
- W osobnym naczyniu, zmiksować jajko, jogurt, miód i oliwę z oliwek do połączenia się składników.
- Mąkę i sodę przesiać i wmieszać do ciasta.
- Delikatnie wmieszać śliwki.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x10 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 35-40 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, lekko uchylić drzwi piekarnika i ostudzić, Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz