wtorek, 3 marca 2015

Gryczany Bochenek ze Śliwką



Muszę przyznać, że smak tego ciasta był dla nas kompletną niespodzianką. Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, który wiele osób definiuje jako ciężki i 'tekturowy'. Jednak tutaj jest on dobrze zrównoważony przez kwaskowatość pomarańczy i słodycz suszonych śliwek. To połączenie, którego nie jadłam wcześniej, jest tak lekkie i smaczne, że z przyjemnością sięgam po dokładkę :)

Składniki:


  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka sody


Przygotowanie:


  1. Śliwki drobno pokroić i przełożyć do miski. Dodać startą skórkę i sok z pomarańczy.
  2. W osobnym naczyniu, zmiksować jajko, jogurt, miód i oliwę z oliwek do połączenia się składników.
  3. Mąkę i sodę przesiać i wmieszać do ciasta.
  4. Delikatnie wmieszać śliwki.
  5. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x10 cm.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 35-40 minut.
  7. Kiedy ciasto się upiecze, lekko uchylić drzwi piekarnika i ostudzić, Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz