wtorek, 3 marca 2015

Flapjack


Ciężko pobić te słynne, angielskie batoniki. Nie tylko są łatwe i szybie do przygotowania, ale zawsze i wszystkim smakują. A zapach w kuchni podczas pieczenia? Hipnotyzujący!


Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 170 g melasy, lub nierafinowanego brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta imbiru

Przygotowanie:


  1. Nagrzać piekarnik do 170° C i wyłożyć 32x25 cm blachę papierem do pieczenia.
  2. Masło, melasę i cukier waniliowy rozpuścić w garnku na małym ogniu. Kiedy masa będzie gładka i przejrzysta, zdjąć z ognia, wlać w płatki owsiane, dodać imbir i dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć na blachę i rozprowadzić. Wyrównać łyżką.
  4. Piec w piekarniku 30-40 minut lub dopóki flapjack będzie brązowy i będzie odstawał od brzegów formy.
  5. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.
  6. Pokroić w kwadraty.
  7. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz