Czy tą zupę trzeba w ogóle komuś przedstawiać? Mocno jarzynowa z idealnie wyważonym słodko-kwaśnym smakiem, ta zupa jest u nas jedną z naj.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 4-5 marchewek
- 1/3 selera
- 3 duże buraki
- 200 g fasolki zielonej lub szparagowej
- 1 cebula
- 1 szklanka poszatkowanej kapusty
- 1 bukiet garni
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 litra domowej kostki rosołowej
- 2 łyżki śmietany 24 %
- 6-7 łyżek octu jabłkowego
- 1-2 łyżki miodu
- sól ziołowa, sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka smalcu gęsiego
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę, buraki i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać poszatkowaną kapustę, bukiet garni, ziele angielskie, kostkę rosołową, sól ziołową, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
- W międzyczasie, cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni z łyżką smalcu gęsiego. Dodać do zupy razem z drobno pokrojoną fasolką. Gotować 20 minut.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodać ocet jabłkowy i miód. Tych obu składników można dodać więcej lub mniej niż w przepisie - należy wyważyć słodko-kwaśny smak, który nam odpowiada.
- Zaprawić zupę śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz