wtorek, 3 marca 2015

Barszcz Ukraiński



Czy tą zupę trzeba w ogóle komuś przedstawiać? Mocno jarzynowa z idealnie wyważonym słodko-kwaśnym smakiem, ta zupa jest u nas jedną z naj.
Składniki:


  • 5 średnich ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 1/3 selera
  • 3 duże buraki
  • 200 g fasolki zielonej lub szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty
  • 1 bukiet garni
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 litra domowej kostki rosołowej
  • 2 łyżki śmietany 24 %
  • 6-7 łyżek octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól ziołowa, sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka smalcu gęsiego


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, marchewkę, buraki i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać poszatkowaną kapustę, bukiet garni, ziele angielskie, kostkę rosołową, sól ziołową, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
  2. W międzyczasie, cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni z łyżką smalcu gęsiego. Dodać do zupy razem z drobno pokrojoną fasolką. Gotować 20 minut.
  3. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodać ocet jabłkowy i miód. Tych obu składników można dodać więcej lub mniej niż w przepisie - należy wyważyć słodko-kwaśny smak, który nam odpowiada.
  4. Zaprawić zupę śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz