U nas w domu, miernikiem dobrej sałatki jest jej ilość - ile przygotuję i ile zjemy. Jeśli porcja jest duża, a mimo to z talerza znika wszystko to znaczy, że była naprawdę dobra. Jeżeli muszę przełożyć resztki do lodówki i schować na później to znaczy, że sałatka była taka sobie. Więc powiem Wam tylko, że nic nie zostało.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 3 garście sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 1 garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- pieprz
Sos sałatkowy:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Przełożyć na niedużą blaszkę, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, sos sojowy, słodką paprykę, sok z cytryny, olej kokosowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i ustawić funkcję grill. Grillować przez 15-20 minut lub aż do moment kiedy kurczak będzie miękki i brązowy.
- W międzyczasie, umyć liście sałaty, porwać i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, awokado, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki.
- Na małej patelni uprażyć ziarna sezamu.
- Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego.
- Na warzywa ułożyć kawałki kurczaka razem z cebulą. Polać wszystko sosem sałatkowym i posypać ziarnami sezamu.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz