wtorek, 3 marca 2015

Sałatka w Grillowanym Kurczakiem



U nas w domu, miernikiem dobrej sałatki jest jej ilość  - ile przygotuję i ile zjemy. Jeśli porcja jest duża, a mimo to z talerza znika wszystko to znaczy, że była naprawdę dobra. Jeżeli muszę przełożyć resztki do lodówki i schować na później to znaczy, że sałatka była taka sobie. Więc powiem Wam tylko, że nic nie zostało.


Składniki:


  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 garście sałaty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • pieprz


Sos sałatkowy:


  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Przełożyć na niedużą blaszkę, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, sos sojowy, słodką paprykę, sok z cytryny, olej kokosowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i ustawić funkcję grill. Grillować przez 15-20 minut lub aż do moment kiedy kurczak będzie miękki i brązowy.
  2. W międzyczasie, umyć liście sałaty, porwać i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, awokado, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki. 
  3. Na małej patelni uprażyć ziarna sezamu.
  4. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego.
  5. Na warzywa ułożyć kawałki kurczaka razem z cebulą. Polać wszystko sosem sałatkowym i posypać ziarnami sezamu.
  6. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz