wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Dyni Piżmowej i Batatów


Ten przepis znalazłam jakiś czas temu w jednym z magazynów. Moja pierwsza próba ugotowania tej zupy była raczej udana, aczkolwiek połączenie dyni piżmowej ze słodkim batatem okazało się zbyt słodkie dla moich kubków smakowych. Dlatego tym razem wprowadziłam kilka zmian i dodałam więcej pikanterii. Byłam bardzo hojna jeśli chodzi o pieprz, a dodatek czosnku i słodkiej papryki nadał zupie głębi smaku, której potrzebowała.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 duży batat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra domowego bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki sosu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, sól ziołowa i pieprz cayenne, do smaku
  • 1 łyżka nasion dyni, uprażonych na patelni
  • olej kokosowy, do smażenia
  • oliwa z oliwek, do polania


Przygotowanie:


  1. Przekroić dynie piżmową na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać dobrze solą morską i piec 30 minut w 180° C.
  2. Po tym czasie, wyjąć blachę z dynią z piekarnika i dodać pokrojonego w kostkę, obranego batata. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 30 minut lub dopóki warzywa będą miękkie i upieczone.
  3. W międzyczasie, rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego na patelni i dodać pokrojona w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Posolić i podsmażyć do zarumienienia.
  4. Wydrążyć upieczoną dynię piżmową -  wybrać upieczony miąższ pozbywając się pestek i przełożyć go do blendera razem z batatem. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Zalać bulionem warzywnym i zmiksować na krem.
  5. Przelać do garnka i zagotować. Dodać sok pomidorowy lub passatę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  6. Gdy zupa lekko przestygnie, nałożyć do talerzy, skropić oliwą z oliwek i posypać podprażonymi nasionami z dyni.
  7. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz