Ten przepis znalazłam jakiś czas temu w jednym z magazynów. Moja pierwsza próba ugotowania tej zupy była raczej udana, aczkolwiek połączenie dyni piżmowej ze słodkim batatem okazało się zbyt słodkie dla moich kubków smakowych. Dlatego tym razem wprowadziłam kilka zmian i dodałam więcej pikanterii. Byłam bardzo hojna jeśli chodzi o pieprz, a dodatek czosnku i słodkiej papryki nadał zupie głębi smaku, której potrzebowała.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra domowego bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki sosu pomidorowego lub passaty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, sól ziołowa i pieprz cayenne, do smaku
- 1 łyżka nasion dyni, uprażonych na patelni
- olej kokosowy, do smażenia
- oliwa z oliwek, do polania
Przygotowanie:
- Przekroić dynie piżmową na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać dobrze solą morską i piec 30 minut w 180° C.
- Po tym czasie, wyjąć blachę z dynią z piekarnika i dodać pokrojonego w kostkę, obranego batata. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 30 minut lub dopóki warzywa będą miękkie i upieczone.
- W międzyczasie, rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego na patelni i dodać pokrojona w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Posolić i podsmażyć do zarumienienia.
- Wydrążyć upieczoną dynię piżmową - wybrać upieczony miąższ pozbywając się pestek i przełożyć go do blendera razem z batatem. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Zalać bulionem warzywnym i zmiksować na krem.
- Przelać do garnka i zagotować. Dodać sok pomidorowy lub passatę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Gdy zupa lekko przestygnie, nałożyć do talerzy, skropić oliwą z oliwek i posypać podprażonymi nasionami z dyni.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz