wtorek, 3 marca 2015

Sałatka Cezar z Jarmużem i Tuńczykiem


Bez dwóch zdań, najlepsza sałatka z jarmużem jaką jadłam.


Składniki:


  • 3-4 garście jarmużu, łodygi usunięte
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 grube kromki chleba orkiszowego, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki nasion ze słonecznika
  • 2 garście tartego parmezanu
  • 1 kopiasta łyżka masła czosnkowego

Sos sałatkowy:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka sosu Worcester (użyłam bezglutenowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Jarmuż wrzucić na patelnię, zalać wodą, posypać odrobiną soli i poddusić przez 5 minut aż lekko zmięknie. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia.
  2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210° C, najlepiej ustawić funkcję grill. Na blaszce ułożyć kawałki chleba i dodać masło czosnkowe. Wstawić do piekarnika i jak tylko masło się rozpuści dokładnie wszystko razem wymieszać, tak żeby chleb był dobrze pokryty w maśle. Grillować przez 10-15 minut, aż grzanki będą chrupiące i brązowe.
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
  4. Jarmuż wyłożyć na duży talerz, a na niego ułożyć odsączone kawałki tuńczyka. Dodać grzanki i posypać ziarnami słonecznika oraz tartym parmezanem. Polać sosem sałatkowym.
  5. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz