wtorek, 3 marca 2015

Chia Pudding - Zdrowy Deser z 3 Dodatkami


Czy kiedyś próbowaliście zrobić pudding z nasion chia? Jeśli nie, to jest przepis mus do wypróbowania.

Kiedy znalazłam przepis w jednej z moich ostatnich ulubionych książek wiedziałam od razu, że muszę go zrobić. I się nie zawiodłam. Pudding jest leciutki, delikatny i pyszny. Tekstura jest niesamowita i jest to coś, czego wcześniej nie jadłam. 

Znacie te długie weekendowe wieczory kiedy oglądacie telewizję do późna? W pewnej chwili zaczyna Wam burczeć w brzuchu, a żołądek mówi 'Halo! Jestem głodny!'. Na całe szczęście miałam te puddingi w lodówce. Oczywiście, że wiedziałam że jest o WIELE za późno na jakiekolwiek jedzenie, ale po prostu nie mogłam się powstrzymać.

Składniki:

  • 375 ml mleka z nerkowców
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu ryżowego
  • 1/4 laski wanilii
  • szczypta soli
Sposób 1: z jagodami
Sposób 2: z nasionami granatu i podprażonymi nasionami słonecznika
Sposób 3: z plasterkami mangi i podprażonymi, pokruszonymi pistacjami

Przygotowanie:


  1. Usunąć ziarna wanilii z laseczki i przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić między dwie duże lub trzy średnie szklanki.
  2. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Posypać na wierzchu wybranymi owocami/ orzechami/ pestkami.


Przygotuj wieczorem w słoiku aby zabrać następnego dnia do pracy.

Źródło: 'I quit sugar' S. Wilson.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz