z Polewą z Nerkowców
Przepis na to ciasto pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. Niemniej jednak, wprowadziłam kilka modyfikacji: zmniejszyłam ilość cukru jak również zastąpiłam mleczną i gorzką czekoladę wegańską nutellą.
To niepozorne bezowe ciasto jest pyszne i spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych. Bezowy, bezmączny spód z dużą ilością suszonych owoców żurawiny i fig przykryty pierzynką obłędnego kremu z nerkowców - to musi być dobre!
Składniki:
- 6 białek
- 40 g melasy
- 1 szklanka orzechów laskowych, połowa drobno posiekana, połowa zmielona
- 50 g suszonych fig, drobno posiekanych
- 50 g suszonej żurawiny
- 60 g wegańskiej nutelli, z lodówki
- szczypta soli
Na polewę z nerkowców:
- 3/4 szklanki nerkowców
- 1,5 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1/5 laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
- Białka ubić z szczyptą soli aż będą sztywne i błyszczące. Powoli wsypywać melasę i cały czas ubijać dopóki beza stanie się lekko brązowa i nie będzie widać żadnych grudek.
- Dodać orzechy laskowe, żurawinę, figi i wegańską nutellę (jeśli była ona trzymana w lodówce to będzie się kruszyć i łamać tak jak czekolada przy wyjmowaniu łyżką). Wmieszać delikatnie w masę z białek.
- Wylać na uprzednio przygotowaną tortownicę o średnicy 23 cm (wyłożoną papierem do pieczenia, oczywiście).
- Piec w nagrzanym piekarniku w 170 ºC przez około 1 godzinę. Studzić na kratce.
Polewa:
- Nerkowce namoczyć w wodzie i zostawić na minimum godzinę.
- Odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać 4 łyżki wody oraz pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania kremowej i gładkiej konsystencji.
- Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, ale im dłużej polewa będzie stała w lodówce, tym będzie gęstsza.
- Rozsmarować polewę na bezie. Gotowe! Smacznego :)
Oryginalny przepis na ciasto bezowe znajdziecie na Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz