wtorek, 3 marca 2015

Bezowe Ciasto Owocowo-Orzechowe

z Polewą z Nerkowców




Przepis na to ciasto pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. Niemniej jednak, wprowadziłam kilka modyfikacji: zmniejszyłam ilość cukru jak również zastąpiłam mleczną i gorzką czekoladę wegańską nutellą.
To niepozorne bezowe ciasto jest pyszne i spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych. Bezowy, bezmączny spód z dużą ilością suszonych owoców żurawiny i fig  przykryty pierzynką obłędnego kremu z nerkowców - to musi być dobre!                                                                                                                                             

Składniki:


  • 6 białek
  • 40 g melasy
  • 1 szklanka orzechów laskowych, połowa drobno posiekana, połowa zmielona
  • 50 g suszonych fig, drobno posiekanych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 60 g wegańskiej nutelli, z lodówki
  • szczypta soli

Na polewę z nerkowców:


  • 3/4 szklanki nerkowców
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1/5 laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:


  1. Białka ubić z szczyptą soli aż będą sztywne i błyszczące. Powoli wsypywać melasę i cały czas ubijać dopóki beza stanie się lekko brązowa i nie będzie widać żadnych grudek.
  2. Dodać orzechy laskowe, żurawinę, figi i wegańską nutellę (jeśli była ona trzymana w lodówce to będzie się kruszyć i łamać tak jak czekolada przy wyjmowaniu łyżką). Wmieszać delikatnie w masę z białek.
  3. Wylać na uprzednio przygotowaną tortownicę o średnicy 23 cm (wyłożoną papierem do pieczenia, oczywiście).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 ºC przez około 1 godzinę. Studzić na kratce.

Polewa:


  1. Nerkowce namoczyć w wodzie i zostawić na minimum godzinę.
  2. Odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać 4 łyżki wody oraz pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania kremowej i gładkiej konsystencji.
  3. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, ale im dłużej polewa będzie stała w lodówce, tym będzie gęstsza.
  4. Rozsmarować polewę na bezie. Gotowe! Smacznego :)


Oryginalny przepis na ciasto bezowe znajdziecie na Moje Wypieki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz