wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Dyni z Mleczkiem Kokosowym



Muszę przyznać, że mam duże problemy z przygotowaniem tej zupy, a raczej z wystarczająca ilością głównego składnika. Nie mogę się po prostu powstrzymać przed podjadaniem/ wyjadaniem dyni tuż po upieczeniu. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl o tym słodkim, miękkim, dyniowym miąższu. Dlatego nie mam nic przeciwko zjedzeniu pozostałości wokół skórki i pestek już po wydrążeniu dyni. U mnie nic się nie zmarnuje ;)

Jeśli jesteście fanami dyni i kokosa, to polubicie to słodko-pikantne połączenie. To zdrowa miska zupy z charakterem, która sprawi, że już teraz zaczniecie się uśmiechać.


Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka proszku curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta płatków chilli + kilka do posypania
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia

Przygotowanie:


  1. Dynię przekroić na półpołożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą morską i piec w nagrzanym piekarniku około godziny lub dopóki będzie miękka.
  2. W międzyczasie obrać i umyć marchewki. Przełożyć do średniego garnka, dodać czosnek, imbir, papryczkę chilli oraz liście laurowe. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, lub dopóki warzywa będą ugotowane.
  3. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju kokosowym.
  4. Wydrążyć upieczoną dynię i dodać do gotujących się pozostałych warzyw. Dodać podsmażoną cebulę, płatki chilli, kurkumę oraz przyprawę curry i gotować około 15 minut.
  5. Wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem. Posypać płatkami chilli na wierzchu.
  6. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz