wtorek, 3 marca 2015

Masło Czosnkowe


Masło czosnkowe to dodatek nie do pobicia jeśli chodzi o grillowane lub pieczone mięsa, ryby czy warzywa. Całkowicie zmienia i wydobywa ich prawdziwy smak przenosząc nasze podniebienia na wyższy poziom uniesienia (kulinarnego oczywiście :)
Do masła dodałam posiekaną natkę pietruszki i koperek, ale zioła można stosować zamiennie i kolendra, szałwia albo tymianek to tylko kilka z opcji. Masło świetnie się przechowuje w lodówce i stanowi nie tylko rewelacyjny sposób na przetworzenie i wykorzystanie ziół, ale jest naturalnym wzmacniaczem smaku i aromatu.

Mała rada - aby wydobyć całkowity smak i aromat ziół, najlepiej jest użyć naturalnego, niesolonego masła.

Składniki:

  • 250 masła, w temperaturze pokojowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:


  1. Przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z masłem i ziołami. Można to zrobić przy użyciu widelca lub malaksera.
  2. Następnie, przełożyć masło na folię, uformować rulon i zawinąć.
  3. Przechowywać w lodówce przez minimum godzinę, ale im dłużej masło będzie leżało chłodzone, tym lepiej przenikną się wszystkie składniki.
  4. Pokroić w plasterki i dodać do grillowanych, pieczonych lub smażonych potraw, lub wedle uznania. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz