Do masła dodałam posiekaną natkę pietruszki i koperek, ale zioła można stosować zamiennie i kolendra, szałwia albo tymianek to tylko kilka z opcji. Masło świetnie się przechowuje w lodówce i stanowi nie tylko rewelacyjny sposób na przetworzenie i wykorzystanie ziół, ale jest naturalnym wzmacniaczem smaku i aromatu.
Mała rada - aby wydobyć całkowity smak i aromat ziół, najlepiej jest użyć naturalnego, niesolonego masła.
Składniki:
- 250 masła, w temperaturze pokojowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku, drobno posiekanego
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z masłem i ziołami. Można to zrobić przy użyciu widelca lub malaksera.
- Następnie, przełożyć masło na folię, uformować rulon i zawinąć.
- Przechowywać w lodówce przez minimum godzinę, ale im dłużej masło będzie leżało chłodzone, tym lepiej przenikną się wszystkie składniki.
- Pokroić w plasterki i dodać do grillowanych, pieczonych lub smażonych potraw, lub wedle uznania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz