wtorek, 3 marca 2015

Miód Pokrzywowy



Pokrzywa to cenne zioło, które wspomaga leczenie chorób skórnych. Jej sok oczyszcza krew i odnawia ciało, a liście są bogatym źródłem chlorofilu, witamin i minerałów.



Przepis na miód pokrzywowy pochodzi z jednej z książek Stefanii Korżawskiej. Autorka pisze, że zdrowa cera to skarb. A więc dzisiaj chcę Was zachęcić, abyście zadbali o ten skarb! Zamiast na zakupy po najświeższe nowinki kosmetyczne (które często kosztują więcej niż są warte i nie zawsze dają obiecywane rezultaty), wybierzcie się do parku, na łąki i pola lub do przydomowego ogródka, aby nazbierać świeżych i młodych liści pokrzywy. Na pozór straszna, w rzeczywistości jest nieszkodliwa. Pokrzywa to antidotum na problemy i choroby skóry.


Składniki:
  • około 20 garści świeżej, młodej pokrzywy
  • 1 litr miodu

UWAGA: Używamy tylko liści i łodyg. Nie używamy kwiatów i kwitnących części.

Przygotowanie:


  1. Pokrzywę umyć i osuszyć.
  2. Teraz wycisnąć sok. Można to zrobić na dwa sposoby - w sokowirówce lub przy użyciu maszynki do mięsa. Jeśli używamy maszynki do mięsa, należy najpierw zemleć pokrzywę. Następnie, przygotować sito wyłożone gazą. Porcjami nakładać pokrzywę i odciskać z niej sok.
  3. Sok z pokrzywy dokładnie wymieszać z miodem w proporcjach 1:3 - 1 szklanka soku z pokrzywy i 3 szklanki miodu. 
  4. Przelać z powrotem do słoików i przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu.

Miód pokrzywowy można dodać do napojów, koktajli lub herbatek ziołowych. Można też popijać go z ciepłą wodą. Aby przygotować napój, należy 1-2 łyżeczki miodu rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody. Pić dwa razy dziennie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz