wtorek, 3 marca 2015

Szarlotka Gryczana



Wszyscy kochają szarlotkę! I zakładam, że każdy z Was ma swój ulubiony przepis na szarlotkę - przepis najlepszy, idealny, który zawsze wychodzi i którego nie lubicie zdradzać ani się nim z nikim dzielić ;) Prawda jest taka, że nie lubimy zmian. Nawet jeśli są to zmiany na dobre... Jednak często zmiany okazują się dobre i konieczne, aby odkryć coś nowego i lepszego.

Ta szarlotka trafia w samo sedno sprawy! Ma chrupiący, kruchy spód i jabłkowe, cynamonowe nadzienie, a zapach hipnotyzuje cały dom kiedy ciasto przebywa w piekarniku. Zamiana tradycyjnej białej mąki pszennej na gryczaną to moim zdaniem wybór idealny i prawdziwe zaskoczenie smakowe. Gryka nadaje ciastu słodkiego, lekko orzechowego smaku i rozpływającej się w ustach kruchości. Te ciasto podbiło moje serce, a zwykła mąka pszenna poszła w zapomnienie.

Mimo to, wiem, że nadal są osoby, które po prostu nie tolerują smaku gryki i wyczuwają znaczącą różnicę. Jeśli należycie do tych osób, to OK - możecie nadal upiec szarlotkę na tradycyjnej mące. Jeśli jednak nie próbowaliście kruchego ciasta gryczanego, nie wahajcie się i spróbujcie już przy najbliższej okazji!


Składniki:

Na kruchy spód:
  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki brązowego nierafinowanego cukru, lub melasy (należy dodać 1-2 łyżki mniej)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 jaja
Na jabłkowe nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 3-4 łyżki brązowego nierafinowanego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść mielonych migdałów 

Przygotowanie:

Kruchy spód:
  1. Nagrzać piekarnik do 175˚C/ 180˚C.
  2. Wszystkie składniki na kruchy spód przełożyć do misy miksera lub malaksera i zmiksować do ich dokładnego połączenia. 
  3. Owinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce przez godzinę
  4. Wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej.
  5. Rozwałkować większą część i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub dopóki ciasto się lekko zarumieni.
  6. Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko ostudzić.
Jabłkowe nadzienie:
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.
  3. Rozsypać garść mielonych migdałów na podpieczonym kruchym spodzie. To wchłonie wodę z jabłek i zapobiegnie zakalcowi.
  4. Następnie wyłożyć jabłka.
  5. Mniejszy kawałek ciasta należy teraz rozwałkować i pociąć w 1 cm paski. Ułożyć na jabłkach formując kratkę.
  6. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut aż wierzch będzie złocisty i chrupiący a jabłka będą upieczone.
  7. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak studzić ciasto.
  8. Smacznego :)
Przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia mąki gryczanej bezglutenowej i proszku do pieczenia bezglutenowego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz