wtorek, 3 marca 2015

Rosół z Kaszą Jaglaną



Rosół to bezwarunkowy numer 1, ulubieniec i zupa na niedzielę, która nigdy się nie nudzi. Kiedy byłam dzieckiem to niedzielny obiad nie istniał bez rosołu, a moja babcia była ekspertką w jego przygotowaniu. Chowała kurczaki, a marchewkę siała w ogródku lub na polu, a więc rosół zawsze był gotowany na wiejskim mięsie i ekologicznym warzywie.

Niestety, w dzisiejszych czasach niewielu z nas stać na taki luksus (no chyba, że mieszkacie na wsi i posiadacie eko gospodarstwo). Po dziesięciu latach życia w wielkim mieście naprawdę tęsknię za jedzeniem z babcinego ogródka. Za soczystymi, pełnymi smaku i koloru warzywami. Za soczystymi owocami rosnącymi w pobliskim sadzie. Za dziko rosnącymi owocami i grzybami, które zbieraliśmy w przydrożnych lasach. Za mięsem, które 'chodziło gdzie chciało, dziobało i grzebało, gdzie chciało i żywiło się latem trawą, z zimą pachnącym sianem lub innymi naturalnymi smakołykami'. Lista jest długa...

Czasami aż ciężko uwierzyć jak samowystarczalni ludzie kiedyś byli. Nam się często nawet nie chce ugotować domowego obiadu, nie mówiąc już o wyhodowaniu wszystkich składników 'od zera'. Jednak rosół to zupa warta ugotowania. Najlepsza! Zupa, która zawsze i wszędzie uszczęśliwia wszystkich!

Składniki:
  • kurczak z wolnego wybiegu, lub organiczny (może być tylko kręgosłup lub udka lub inne części)
  • 6 dużych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bukiet garni (duży)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • kilka świeżych, młodych liści pokrzywy i mniszka lekarskiego (opcjonalnie, w okresie wiosenno-letnim)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, sól ziołowa i pieprz, do smaku
  • natka pietruszki, posiekana, do podania

Przygotowanie:


  1. Umyć i poćwiartować kurczaka. Osmalić na gazie i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Zebrać powstały szum.
  2. Dodać bukiet garni i ziele angielskie.
  3. Cebulę obrać i osmalić na gazie. Dodać.
  4. Pietruszkę, selera, marchewki (przekrojoną na pół) i pora obrać, umyć i wrzucić do garnka.
  5. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około godziny lub dopóki kurczak i warzywa będą miękkie. 
  6. Jeśli dodajemy, to wrzucić liście pokrzywy i mniszka związane nitką. Gotować jeszcze 10 minut.
  7. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem.
  8. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną (lub opcjonalnie z makaronem). Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz