Głównym minusem kupnego mleka roślinnego jest nie tylko to, że jest drogie, ale często też zwiera dużo dodatków takich jak cukier, ulepszacze i konserwanty. Więc dlaczego by nie zrobić go samemu? Jedyne czego potrzebujecie do dwa składniki i blender.
Możecie z powodzeniem zastąpić nerkowce innymi orzechami lub migdałami. Mleko stanowi doskonały dodatek do musli, owsianki czy puddingów. Jest też pyszne solo jako zdrowy i energetyczny napój.
Składniki:
- 1 szklanka nerkowców, namoczonych w wodzie i zostawionych na noc
- 750 ml wody
Zagotować i ostudzić wodę. Dodać odcedzone nerkowce i zmiksować blenderem do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie, odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Przelać do dzbanka i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Nie wyrzucajcie papki. Schowajcie do lodówki lub zamroźcie do przyszłego wykorzystania.
Z podanej porcji wychodzi około 800 ml mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz