wtorek, 3 marca 2015

Chipsy z Jarmużu



Już od dawna widziałam chipsy z jarmużu na różnych blogach i stronach internetowych. Mam nawet przepis w mojej książce Paleo. Ale nigdy nie uważałam je za apetyczne i godne uwagi. Aż do dzisiaj.

Ku mojemu zaskoczeniu, chipsy są naprawdę dobre - pełne smaku, chrupiące, a co najważniejsze super zdrowe i lekkie. Sama zjadłam już prawie całą porcję, więc wybaczcie ale właśnie zamierzam ją dokończyć ;)

Składniki:


  • 6-8 liści jarmużu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli


Przygotowanie:


  1. Nagrzać piekarnik do 180-190º C.
  2. Umyć jarmuż i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oderwać liście i pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Usunąć twarde łodygi.
  3. Przełożyć jarmuż do dużej miski, dodać oliwę i ocet jabłkowy. Wymieszać dokładnie tak, aby każdy liść był starannie pokryty oliwą.
  4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć solą.
  5. Piec 5 minut, po czym odwrócić jarmuż i piec przez kolejne 6-8 minut.
  6. Sprawdzać czy się nie przypala. Mniejsze kawałki mogą upiec się wcześniej i należy je wtedy wyjąć z piekarnika wcześniej.
  7. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz