Już od dawna widziałam chipsy z jarmużu na różnych blogach i stronach internetowych. Mam nawet przepis w mojej książce Paleo. Ale nigdy nie uważałam je za apetyczne i godne uwagi. Aż do dzisiaj.
Ku mojemu zaskoczeniu, chipsy są naprawdę dobre - pełne smaku, chrupiące, a co najważniejsze super zdrowe i lekkie. Sama zjadłam już prawie całą porcję, więc wybaczcie ale właśnie zamierzam ją dokończyć ;)
Składniki:
- 6-8 liści jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 180-190º C.
- Umyć jarmuż i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oderwać liście i pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Usunąć twarde łodygi.
- Przełożyć jarmuż do dużej miski, dodać oliwę i ocet jabłkowy. Wymieszać dokładnie tak, aby każdy liść był starannie pokryty oliwą.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć solą.
- Piec 5 minut, po czym odwrócić jarmuż i piec przez kolejne 6-8 minut.
- Sprawdzać czy się nie przypala. Mniejsze kawałki mogą upiec się wcześniej i należy je wtedy wyjąć z piekarnika wcześniej.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz