wtorek, 3 marca 2015

Frittata z Batatami i Suszonymi Pomidorami


Dla mnie, szybkie i proste w przygotowaniu przepisy są prawdziwym wybawieniem. Wystarczy zapas jajek z mojej lodówce i świeżych warzyw w szafce kuchennej, aby znalazł się sposób, by wyczarować coś z niczego. Frittata to właśnie takie wspaniałe 'coś'. Nie tylko jest ekspresowa i nieskomplikowana, ale zawsze smakuje świetnie i jest bogatym źródłem białka.


Bataty w połączeniu z lekko ciągnącymi się suszonymi pomidorami i słonawą fetą dają pyszny efekt. Więc, pamiętajcie  - jaja + cokolwiek macie = nowy pomysł na ekscytujące śniadanie gotowe w kilka chwil.


Składniki

  • 1 batat
  • garść suszonych pomidorów
  • 6 jaj
  • kilka łyżek mleka roślinnego (lub innego, może być krowie)
  • 2 łyżki wody
  • 100 g fety
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło klarowane


Przygotowanie:


  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C.
  2. Batata obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na patelni z łyżką masła klarowanego, solą i pieprzem aż będzie miękki. Najlepiej użyć patelni żaroodpornej lub takiej, którą można wstawić do piekarnika.
  3. Suszone pomidory posiekać i wrzucić na patelnię. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  4. Jaja wbić do miski, dodać mleko oraz wodę i wymieszać dokładnie widelcem. Wkruszyć 3/4 fety.
  5. Zdjąć patelnię z ognia, wylać miksturę a jajek i wszystko dobrze wymieszać energicznym ruchem. Porozrzucać na wierzchu świeże, porwane na mniejsze kawałki liście bazylii. Rozkruszyć pozostałą fetę i włożyć do piekarnika na 10-15 minut, lub aż do momentu gdy frittata będzie puszysta i złocista.
  6. Podawać natychmiast. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz