wtorek, 3 marca 2015

Chleb Bezglutenowy z Ziarnami



Ten chleb zwalcza mity, że pieczenie bezglutenowe nie jest tak dobre jak tradycyjne z użyciem mąki pszennej.
Chlebek jest naprawdę smaczny i naturalnie wzbogacony w witaminy i minerały pochodzące z nasion. Ma lekko gliniastą konsystencję, ale jest wyrośnięty, a skórka jest chrupiąca. Jest łatwy i szybki do przygotowania, ale jeszcze szybciej znika z naszego stołu.

Składniki:


  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 3/4 łyżki soli
  • łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
  • 13 g suszonych drożdży
  • 550 ml ciepłej wody
Opcjonalnie:

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka sezamu


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i wyrobić ciasto. Można przy pomocy miksera. Przykryć lnianą ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i szybko zagnieść jeszcze raz. Przełożyć do foremki o wymiarach 10x25 cm  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. UWAGA: ciasto szybko rośnie i jeżeli będzie wyrastało zbyt długo, to później szybko opadnie.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  4. Smacznego :)


Przepis został lekko zmodyfikowany i pochodzi z Moje Wypieki..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz