Ten chleb zwalcza mity, że pieczenie bezglutenowe nie jest tak dobre jak tradycyjne z użyciem mąki pszennej.
Chlebek jest naprawdę smaczny i naturalnie wzbogacony w witaminy i minerały pochodzące z nasion. Ma lekko gliniastą konsystencję, ale jest wyrośnięty, a skórka jest chrupiąca. Jest łatwy i szybki do przygotowania, ale jeszcze szybciej znika z naszego stołu.
Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
- 13 g suszonych drożdży
- 550 ml ciepłej wody
Opcjonalnie:
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i wyrobić ciasto. Można przy pomocy miksera. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i szybko zagnieść jeszcze raz. Przełożyć do foremki o wymiarach 10x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. UWAGA: ciasto szybko rośnie i jeżeli będzie wyrastało zbyt długo, to później szybko opadnie.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
- Smacznego :)
Przepis został lekko zmodyfikowany i pochodzi z Moje Wypieki..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz