Te kolorowe łódki sprawdzą się jako doskonały dodatek do jajecznicy, jajek sadzonych lub w koszulce. Albo zaimponuj swoim gościom i zaserwuj je jako przystawkę lub sałatkę.
Nie użyłam soli w tym przepisie gdyż według mnie wędzony łosoś jest wystarczająco słony aby nadać wyrazisty smak temu daniu. Jednakże, kwestia soli jest kwestią gustu i możecie posolić więcej lub mniej.
Składniki:
- 1 średnia cykoria
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/3 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka czarnych oliwek, bez pestek, posiekanych
- 150 g wędzonego łososia
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- W misce, wymieszać pomidora, paprykę, oliwki, łososia, natkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i opcjonalnie solą.
- Poodrywać liście cykorii i umyć. Każdy liść napełnić łyżką farszu z łososia.
- Poukładać łódki na talerzu i podać. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz