wtorek, 3 marca 2015

Łódki z Cykorii z Łososiem


Te kolorowe łódki sprawdzą się jako doskonały dodatek do jajecznicy, jajek sadzonych lub w koszulce. Albo zaimponuj swoim gościom i zaserwuj je jako przystawkę lub sałatkę.

Nie użyłam soli w tym przepisie gdyż według mnie wędzony łosoś jest wystarczająco słony aby nadać wyrazisty smak temu daniu. Jednakże, kwestia soli jest kwestią gustu i możecie posolić więcej lub mniej.

Składniki:

  • 1 średnia cykoria
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1/3 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka czarnych oliwek, bez pestek, posiekanych
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, do smaku


Przygotowanie:

  1. W misce, wymieszać pomidora, paprykę, oliwki, łososia, natkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i opcjonalnie solą.
  2. Poodrywać liście cykorii i umyć. Każdy liść napełnić łyżką farszu z łososia.
  3. Poukładać łódki na talerzu i podać. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz