wtorek, 3 marca 2015

Sól Ziołowa



Czy zastanawiacie się jak naturalnie wzmocnić smak ulubionych potraw? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was.

Gotowanie można podzielić na kilka głównych etapów. Kiedy już zdecydujemy jakich składników użyjemy, a więc z czego gotujemy, automatycznie pojawia nam się w głowie wizualizacja i obraz naszego dania. Jednak aby to jedzenie było naprawdę wspaniałe, musimy je jeszcze troszkę przyprawić, aby wydobyć jego charakter i wyrazisty smak.

Wydawać by się mogło, że to akurat jest najmniejsza z obaw. W dzisiejszych czasach nie trzeba się wiele trudzić, aby nawet byle jakie danie naładować smakiem i aromatem. Półki sklepowe oferują nam całą gamę sosów, keczupów, dressingów i przypraw w jakiejkolwiek postaci Wam się zamarzy. Plus, są one tanie, szybkie, łatwe i wygodne w użyciu, no i smaczne!

Niestety, są one przeważnie napakowane środkami, o których większość z nas nie słyszała i nic o nich nie wie. Konserwanty, polepszacze smaku i syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy to tylko kilka przykładów tajemniczych dodatków, które bez problemu możemy znaleźć na etykietach wielu produktów. Aczkolwiek, glutaminian sodu to najgorszy oprawca, który całkowicie zdominował nasze zmysły smaku i węchu, a także szeroką gamę przypraw z torebki.

Dlatego całkowicie zrezygnowałam z kupnych przypraw, które w swoim składzie zawierają coś innego niż tylko sól i zioła. Oznaczało to wyprawę na poszukiwanie zdrowych i dostępnych zamienników. Ta sól ziołowa to jedno z moich największych i najbardziej wszechstronnych odkryć - można dodać ją do zup, sosów, wywarów, itd. Tylko wyobraźnia jest Waszym ograniczeniem!

Składniki:

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek nasion czarnuszki
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego liścia selera (opcjonalnie)
Przygotowanie:


  1. Sól morską oraz ziarna siemienia lnianego, kminku oraz czarnuszki wsypać na patelnię i uprażyć. Ostudzić, po czym zemleć w młynku do kawy razem z natką pietruszki i liściem selera.
  2. Wszystko razem dokładnie wymieszać i z powrotem wrzucić na patelnię. Podprażyć jeszcze kilka minut do zarumienienia się proszku.
  3. Przechowywać w słoikach w ciemnym i suchym miejscu.
  4. Dodawać do ulubionych dań, zup, sosów, mięs, itp.


Można dodać innych ziół, np. majeranku, bazylii, oregano lub tymianku. Wybór i smak należą do Was.

Inspiracja -"Odnowa Organizmu' S. Korżawska.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz