Czy zastanawiacie się jak naturalnie wzmocnić smak ulubionych potraw? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was.
Gotowanie można podzielić na kilka głównych etapów. Kiedy już zdecydujemy jakich składników użyjemy, a więc z czego gotujemy, automatycznie pojawia nam się w głowie wizualizacja i obraz naszego dania. Jednak aby to jedzenie było naprawdę wspaniałe, musimy je jeszcze troszkę przyprawić, aby wydobyć jego charakter i wyrazisty smak.
Wydawać by się mogło, że to akurat jest najmniejsza z obaw. W dzisiejszych czasach nie trzeba się wiele trudzić, aby nawet byle jakie danie naładować smakiem i aromatem. Półki sklepowe oferują nam całą gamę sosów, keczupów, dressingów i przypraw w jakiejkolwiek postaci Wam się zamarzy. Plus, są one tanie, szybkie, łatwe i wygodne w użyciu, no i smaczne!
Niestety, są one przeważnie napakowane środkami, o których większość z nas nie słyszała i nic o nich nie wie. Konserwanty, polepszacze smaku i syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy to tylko kilka przykładów tajemniczych dodatków, które bez problemu możemy znaleźć na etykietach wielu produktów. Aczkolwiek, glutaminian sodu to najgorszy oprawca, który całkowicie zdominował nasze zmysły smaku i węchu, a także szeroką gamę przypraw z torebki.
Dlatego całkowicie zrezygnowałam z kupnych przypraw, które w swoim składzie zawierają coś innego niż tylko sól i zioła. Oznaczało to wyprawę na poszukiwanie zdrowych i dostępnych zamienników. Ta sól ziołowa to jedno z moich największych i najbardziej wszechstronnych odkryć - można dodać ją do zup, sosów, wywarów, itd. Tylko wyobraźnia jest Waszym ograniczeniem!
Składniki:
- 5 łyżek soli morskiej
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek nasion czarnuszki
- 2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego liścia selera (opcjonalnie)
- Sól morską oraz ziarna siemienia lnianego, kminku oraz czarnuszki wsypać na patelnię i uprażyć. Ostudzić, po czym zemleć w młynku do kawy razem z natką pietruszki i liściem selera.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać i z powrotem wrzucić na patelnię. Podprażyć jeszcze kilka minut do zarumienienia się proszku.
- Przechowywać w słoikach w ciemnym i suchym miejscu.
- Dodawać do ulubionych dań, zup, sosów, mięs, itp.
Można dodać innych ziół, np. majeranku, bazylii, oregano lub tymianku. Wybór i smak należą do Was.
Inspiracja -"Odnowa Organizmu' S. Korżawska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz