wtorek, 3 marca 2015

Herbatka Koperkowo-Miętowa


Czujecie się ociężali po świętach? Prawda jest taka, że w okresie bożonarodzeniowym i świątecznym jesteśmy bardziej skłonni jeść duże ilości niezdrowego jedzenia. Nie gardzimy też nadmierną ilością alkoholu, kawy i napojów gazowanych. Ale niestety, nasz żołądek na tym cierpi.

Skutkami ubocznym są uczucie ciężkości, wzdęcia, zaparcia, zgaga i bóle żołądka. Ale na szczęście nadchodzi ratunek! Koper włoski i mięta to od wieków nieocenione zioła w walce ze wszelakiego rodzaju nieżytami żołądka i problemami trawiennymi. Ta ziołowa herbatka pomoże złagodzić te wszystkie niemiłe objawy będące skutkiem świątecznej rozpusty.


Składniki:


  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka liści mięty


Przygotowanie:

Wsypać zioła do dużego kubka i zalać gotującą się wodą. Zaparzać pod przykryciem 10-15 minut. Pić 2-3 razy dziennie albo kiedy dokuczają objawy wymienione powyżej.

Herbatkę sporządziłam z suszonych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz