wtorek, 3 marca 2015

Sałatka Grecka


Przeglądając przepisy na moim blogu można stwierdzić dwie rzeczy: kocham zupy i kocham sałatki. Czasami myślę, że zawsze mogłabym żyć jedząc te dwa dania na przemian.

Ta kombinacja reprezentuje wszystko co kocham w sałatkach: zielony kolor, świeżość, żywe kolory, sos vinaigrette, zioła... Jest to sałatka łatwa, lekka i przyjemna.

Składniki:


  • 2 garście rukoli
  • 2 garście sałaty
  • 2 garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 garść czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 100 g fety, pokrojonej w kostkę
Sos sałatkowy:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz, do smaku


Przygotowanie:

Przełożyć wszystkie warzywa do głębokiej miski lub talerza. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim warzywa. Zrobione! Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz