Ta sałatka to doskonała kombinacja kaszy i warzyw. Dressing jest lekki, a placuszki z fety przepyszne! A kiedy ułożycie wszystkie składniki na talerzu, kolorowe składniki zdają się wołać 'Zjedz mnie, już!'
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Save with Jamie', jednakże trochę go zmodyfikowałam przez zastąpienie kuskusu kaszą jaglaną. Ominęłam też chleb pitta. Ale zmiany te są na korzyść - sałatka jest lżejsza i bardziej pożywna, no i bezglutenowa!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 100 g ugotowanych buraków
- 100 g fety
- 1 duże jajo (u mnie 2 małe)
- 3 czubate łyżki mąki gryczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka ziaren sezamu
- płyny miód
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Ugotowaną kaszę wyłożyć na środek dużego, płaskiego talerza.
- Ogórka, cebulę, marchewkę i buraki zetrzeć a tarce o grubych oczkach.
- Przygotować placuszki z fety. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego i łyżeczką wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć placuszki, aż będą lekko złociste z jednej strony, przewrócić i posypać sezamem. Polać delikatnie miodem, podsmażyć minutę i odwrócić na drugą stronę. Znowu polać miodem, posypać sezamem i podsmażyć 1-2 minuty, aż placuszki będą złociste i klejące.
- W misce wymieszać ocet, oliwę z oliwek i oregano. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem.
- Ułożyć sałatkę na talerzu. Wokół wyłożonej na środku kaszy jaglanej poukładać starte warzywa i placuszki z fety. Polać dressingiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz