wtorek, 3 marca 2015

Tęczowa Sałatka z Kaszą Jaglaną



Ta sałatka to doskonała kombinacja kaszy i warzyw. Dressing jest lekki, a placuszki z fety przepyszne! A kiedy ułożycie wszystkie składniki na talerzu, kolorowe składniki zdają się wołać 'Zjedz mnie, już!'

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Save with Jamie', jednakże trochę go zmodyfikowałam przez zastąpienie kuskusu kaszą jaglaną. Ominęłam też chleb pitta. Ale zmiany te są na korzyść - sałatka jest lżejsza i bardziej pożywna, no i bezglutenowa!


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 100 g ugotowanych buraków
  • 100 g fety
  • 1 duże jajo (u mnie 2 małe)
  • 3 czubate łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ziaren sezamu
  • płyny miód
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną kaszę wyłożyć na środek dużego, płaskiego talerza.
  2. Ogórka, cebulę, marchewkę i buraki zetrzeć a tarce o grubych oczkach.
  3. Przygotować placuszki z fety. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego i łyżeczką wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć placuszki, aż będą lekko złociste z jednej strony, przewrócić i posypać sezamem. Polać delikatnie miodem, podsmażyć minutę i odwrócić na drugą stronę. Znowu polać miodem, posypać sezamem i podsmażyć 1-2 minuty, aż placuszki będą złociste i klejące.
  4. W misce wymieszać ocet, oliwę z oliwek i oregano. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem.
  5. Ułożyć sałatkę na talerzu. Wokół wyłożonej na środku kaszy jaglanej poukładać starte warzywa i placuszki z fety. Polać dressingiem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz