Jeśli szukacie przepisu na szybkie i łatwe ciasto, które z chęcią pochłoniecie w kilka sekund, to właśnie je znaleźliście!
To ciasto to już nasz 'ulubieniec'. Już nie raz piekłam je dosłownie 'w biegu' a efekt zawsze był ten sam - na następny dzień nie było już ani kawałka, a o ostatni kawałek toczyła się zażarta walka. Dla tych, którym zależy na czasie powiem, że obciążenie nie jest koniecznością. Prawdę mówiąc, ostatnio piekłam bez obciążenia (właśnie z braku czasu) i nie zauważyłam żadnej znaczącej różnicy.
Wyobraźcie sobie kruche i delikatnie słodkie ciasto z waniliowo-malinowym, lekko kwaśnym nadzieniem - to musi być dobre!
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 170 g mąki gryczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 115 g zimnego masła
- 40 g nierafinowanego brązowego cukru lub melasy
- szczypta soli
Na śmietankowe nadzienie:
- 3 jaja
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 150 ml tłustej śmietany
- 100 g nierafinowanego brązowego cukru lub melasy
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej
- szczypta soli
plus
- 2 garście mrożonych malin
Przygotowanie:
Kruche Ciasto:
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub misie miksera i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Wyłożyć placek na formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dem) nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odkroić wystające poza formę kawałki ciasta.
- Na ciasto wyłożyć jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub ryż w celu obciążenia.
- Piec w nagrzanym do 175-80°C piekarniku przez 10-15 minut.
- Usunąć obciążenie i papier i piec jeszcze przez 10 minut lub dopóki ciasto będzie lekko zarumienione.
Śmietankowe nadzienie:
- Ten krok jest bardzo prosty! Wystarczy wszystkie składniki zmiksować do dokładnego połączenia.
- Wylać masę śmietankową na podpieczony spód a na wierzchu rozrzucić mrożone maliny (można je trochę wepchnąć do środka) i piec przez kolejne 20-30 minut, aż tarta będzie ścięta i lekko przyrumieniona.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Oryginalny przepis pochodzi z mojewypieki.com.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz