wtorek, 3 marca 2015

Tarta z Malinami i Kwaśną Śmietaną



Jeśli szukacie przepisu na szybkie i łatwe ciasto, które z chęcią pochłoniecie w kilka sekund, to właśnie je znaleźliście!

To ciasto to już nasz 'ulubieniec'. Już nie raz piekłam je dosłownie 'w biegu' a efekt zawsze był ten sam - na następny dzień nie było już ani kawałka, a o ostatni kawałek toczyła się zażarta walka. Dla tych, którym zależy na czasie powiem, że obciążenie nie jest koniecznością. Prawdę mówiąc, ostatnio piekłam bez obciążenia (właśnie z braku czasu) i nie zauważyłam żadnej znaczącej różnicy. 

Wyobraźcie sobie kruche i delikatnie słodkie ciasto z waniliowo-malinowym, lekko kwaśnym nadzieniem - to musi być dobre! 


Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 170 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 115 g zimnego masła
  • 40 g nierafinowanego brązowego cukru lub melasy
  • szczypta soli

Na śmietankowe nadzienie:

  • 3 jaja
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 ml tłustej śmietany
  • 100 g nierafinowanego brązowego cukru lub melasy
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 czubata łyżka mąki gryczanej
  • szczypta soli

plus

  • 2 garście mrożonych malin 

Przygotowanie:

Kruche Ciasto:


  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub misie miksera i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Wyłożyć placek na formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dem) nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odkroić wystające poza formę kawałki ciasta.
  3. Na ciasto wyłożyć jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub ryż w celu obciążenia.
  4. Piec w nagrzanym  do 175-80°C piekarniku przez 10-15 minut.
  5. Usunąć obciążenie i papier i piec jeszcze przez 10 minut lub dopóki ciasto będzie lekko zarumienione.
Śmietankowe nadzienie:

  1. Ten krok jest bardzo prosty! Wystarczy wszystkie składniki zmiksować do dokładnego połączenia.
  2. Wylać masę śmietankową na podpieczony spód a na wierzchu rozrzucić mrożone maliny (można je trochę wepchnąć do środka) i piec przez kolejne 20-30 minut, aż tarta będzie ścięta i lekko przyrumieniona.
  3. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Oryginalny przepis pochodzi z mojewypieki.com.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz