wtorek, 3 marca 2015

Zielona Sałatka Brokułowa



Ta sałatka jest tak satysfakcjonująca i sycąca, że nie potrzeba już niczego więcej na talerzu. Idealna na śniadanie, lunch lub późny obiad. 
Składniki:


  • 1 brokuł
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w małą kostkę
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 główki sałaty
  • 2 łyżki nasion dyni

Sos sałatkowy:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • mała garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz, do smaku


Przygotowanie

  1. Poodrywać floretki brokuła, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie lub ugotować na parze.
  2. Umyć selera i pokroić w małą kostkę. Umyć sałatę i porwać jej liście na mniejsze kawałki.
  3. Podprażyć nasiona dyni na patelni. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski.
  4. Przygotować sos sałatkowy. Obrać awokado i zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Dodać resztę składników sosu i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Polać warzywa sosem i posypać na wierzchu uprażonymi nasionami dyni.
  6. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz