Ta sałatka jest tak satysfakcjonująca i sycąca, że nie potrzeba już niczego więcej na talerzu. Idealna na śniadanie, lunch lub późny obiad.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w małą kostkę
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 główki sałaty
- 2 łyżki nasion dyni
Sos sałatkowy:
- 1 awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- mała garść posiekanego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie
- Poodrywać floretki brokuła, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie lub ugotować na parze.
- Umyć selera i pokroić w małą kostkę. Umyć sałatę i porwać jej liście na mniejsze kawałki.
- Podprażyć nasiona dyni na patelni. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski.
- Przygotować sos sałatkowy. Obrać awokado i zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Dodać resztę składników sosu i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę.
- Polać warzywa sosem i posypać na wierzchu uprażonymi nasionami dyni.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz