wtorek, 3 marca 2015

Chilli con Carne



Czas na jedzenie które przynosi ukojenie, czyli tzw. comfort food. Po wczorajszej obiadowej wpadce wracam do moich ulubionych, starych i ponadczasowych przepisów.

Ugotujcie dużą porcje tego chilli con carne gdyż podejrzewam że będziecie mieć ochotę zjeść to danie więcej niż jeden raz w ciągu dnia. Zupełnie tak jak ja. Smacznego :)

Składniki:


  • 500 g ekologicznej (organicznej) wołowiny
  • średnich marchewek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5-1 łyżka chilli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sol i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia


Przygotowanie:


  1. Rozpuścić 1 łyżeczkę oleju kokosowego na dużej metalowej patelni i dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażyć około 10 minut.
  2. Dodać mięso, pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki, passatę i przyprawy. Dolać trochę wody jeśli potrzeba i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie, dodać pokrojone w kawałki papryki i gotować przez kolejne 30 minut lub dopóki warzywa i mięso będą miękkie i ugotowane.
  3. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem cayenne (lub zwykłym). Dodać więcej przypraw do smaku, doprawić wedle uznania.
  4. Podawać z ryżem z kalafiora w stylu Paleo lub tradycyjnie z ryżem.
  5. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz