Czas na jedzenie które przynosi ukojenie, czyli tzw. comfort food. Po wczorajszej obiadowej wpadce wracam do moich ulubionych, starych i ponadczasowych przepisów.
Ugotujcie dużą porcje tego chilli con carne gdyż podejrzewam że będziecie mieć ochotę zjeść to danie więcej niż jeden raz w ciągu dnia. Zupełnie tak jak ja. Smacznego :)
Składniki:
- 500 g ekologicznej (organicznej) wołowiny
- 5 średnich marchewek
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5-1 łyżka chilli
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 3 łyżki soku z cytryny
- sol i pieprz, do smaku
- olej kokosowy, do smażenia
Przygotowanie:
- Rozpuścić 1 łyżeczkę oleju kokosowego na dużej metalowej patelni i dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażyć około 10 minut.
- Dodać mięso, pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki, passatę i przyprawy. Dolać trochę wody jeśli potrzeba i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie, dodać pokrojone w kawałki papryki i gotować przez kolejne 30 minut lub dopóki warzywa i mięso będą miękkie i ugotowane.
- Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem cayenne (lub zwykłym). Dodać więcej przypraw do smaku, doprawić wedle uznania.
- Podawać z ryżem z kalafiora w stylu Paleo lub tradycyjnie z ryżem.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz