Ten wytrawny sernik jest idealny na śniadanie, lunch, obiad lub późną kolację. Tak naprawdę, jest dobry o każdej porze dnia, na zimno lub ciepło. Spakujcie kawałek do pracy lub szkoły, aby cieszyć się nim kiedy dopadnie Was głód.
Składniki:
- 1 batat
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g ricotty
- 250 g serka mascarpone
- 100 g fety
- 3 jajka
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sói i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię i bakłażana umyć, batata obrać, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie, palcami odcisnąć z nadmiaru wody.
- W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki oprócz fety. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wmieszać warzywa do masy serowej i wylać masę do żaroodpornego naczynia. Piec przez 40 minut.
- Wyjąć, rozkruszyć na wierzchu fetę i piec kolejne 20 minut lub dopóki ser się rozpuści.
- Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz