wtorek, 3 marca 2015

Wytrawny Sernik z Batatów i Cukinii



Ten wytrawny sernik jest idealny na śniadanie, lunch, obiad lub późną kolację. Tak naprawdę, jest dobry o każdej porze dnia, na zimno lub ciepło. Spakujcie kawałek do pracy lub szkoły, aby cieszyć się nim kiedy dopadnie Was głód. 

Składniki:


  • 1 batat
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g ricotty
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g fety
  • 3 jajka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sói i pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Cukinię i bakłażana umyć, batata obrać, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie, palcami odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki oprócz fety. Przyprawić solą i pieprzem. 
  3. Wmieszać warzywa do masy serowej i wylać masę do żaroodpornego naczynia. Piec przez 40 minut.
  4. Wyjąć, rozkruszyć na wierzchu fetę i piec kolejne 20 minut lub dopóki ser się rozpuści. 
  5. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz