Nazwałam ta sałatkę 'Bomba Witaminowa' ponieważ ta nazwa w pełni oddaje wszystko to, co ona reprezentuje. Każdy jeden składnik jest naturalnym źródłem witamin i minerałów. Komosa ryżowa + multum warzyw + nienasycone, zdrowe oleje - czy to nie brzmi obiecująco? Dorzuciłam tez trochę fety, gdyż to niezawodny sposób, aby nadać sałatce smaku i charakteru.
Ta kombinacja sprawdzi się jako danie na śniadanie, lunch lub późny obiad/ kolację.
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 pomidory
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2 duże garście różnych sałat, np. lodowej, masłowej, rukoli, szpinaku, roszpunki
- 2 garści nasion słonecznika
- 2 garści nasion dyni
- 1 garść ziaren sezamu
- 100 g fety, pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, do smaku
- Komosę ryżową dokładnie opłukać i ugotować z dodatkiem kurkumy w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
- W międzyczasie, obrać i pokroić marchewkę w plastry. Podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Na oddzielnej patelni uprażyć wszystkie nasiona.
- Pomidora pokroić w kostkę. Zielenię opłukać i porwać placami na kawałki.
- W misce wymieszać oleje z sokiem z cytryny.
- Wymieszać komosę ryżową ze wszystkimi warzywami i nasionami. Dodać fetę i oleje. Doprawić pieprzem.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz