Malina i jeżyna to nie tylko pyszne i soczyste owoce; liście tych roślin kryją wiele zalet i zdrowotnych właściwości. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym, przeciwgorączkowym i ściągającym znalazły zastosowanie w walce z grypą, przeziębieniem i infekcjami.
Oprócz liści, do herbatki dodałam suche, połamane na male kawałki łodygi malin. Moja mama mówiła mi, że kiedy chorowała zimą, babcia szła do ogrodu, aby nazbierać łodyg malin, z których później przygotowywała napar i podawała swoim dzieciom gdy kaszlały lub miały podniesioną temperaturę.
Składniki:
- 1 łyżeczka liści maliny, pokruszonych
- kilka łodyg maliny, ususzonych i połamanych na małe kawałki
- 1 łyżeczka suszonych liści pokrzywy
- kilka liści jeżyny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużym kubku i zalać gotującą się wodą. Zaparzać pod przykryciem 10-15 minut. Przecedzić i wypić.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz