wtorek, 3 marca 2015

Herbatka na Przeziębienie



Malina i jeżyna to nie tylko pyszne i soczyste owoce; liście tych roślin kryją wiele zalet i zdrowotnych właściwości. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym,  antywirusowym, przeciwgorączkowym i ściągającym znalazły zastosowanie w walce z grypą, przeziębieniem i infekcjami.

Oprócz liści, do herbatki dodałam suche, połamane na male kawałki łodygi malin. Moja mama mówiła mi, że kiedy chorowała zimą, babcia szła do ogrodu, aby nazbierać łodyg malin, z których później przygotowywała napar i podawała swoim dzieciom gdy kaszlały lub miały podniesioną temperaturę.


Składniki:


  • 1 łyżeczka liści maliny, pokruszonych
  • kilka łodyg maliny, ususzonych i połamanych na małe kawałki
  • 1 łyżeczka suszonych liści pokrzywy
  • kilka liści jeżyny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużym kubku i zalać gotującą się wodą. Zaparzać pod przykryciem 10-15 minut. Przecedzić i wypić.
Na zdrowie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz