wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Pora i Rukoli




Na ogół jest tak, że niepozornie wyglądające przepisy, na które normalnie nie zwrócilibyście uwagi, okazują się najsmaczniejsze. Na pewno nie ugotowałabym tej zupy, gdyby nie dość spory zapas porów w mojej kuchni, które musiałam w jakiś sposób wykorzystać. Wtedy przypomniałam sobie, że widziałam przepis na zupę z pora w jednej z ostatnio wypożyczonych książek.

No i o to jest! Zupa jest naprawdę smaczna, a jeśli lubicie szczawiówkę będziecie zachwyceni, gdyż ta zupa prawie tak samo smakuje. Porcja nie jest duża, w sam raz dla dwóch osób. No chyba, że Wasze dzieci lubią takie smaki, wtedy możecie ugotować więcej. Polecam!

P. S. W sumie dobrze, że miałam te pory ;)

Składniki:


  • 500 g porów, obranych, umytych i pokrojonych na 1 cm plasterki
  • 60-70 g rukoli
  • 2 łyżeczki domowej wegety + 500 ml wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub creme fraiche (czy francuskiej kwaśnej śmietany)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżka oleju kokosowego, do smażenia
Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy rozpuścić na patelni i dodać pory. Dodać sól oraz pieprz i podsmażyć około 10-15 minut, aż trochę zmiękną.
  2. W międzyczasie zagotować 500 ml wody i wymieszać z 2 łyżeczkami domowej wegety. Wlać do porów i dodać opłukaną rukolę. Podgotować około 10 minut.
  3. Dodać sok z cytryny i jogurt lub creme fraiche. Zdjąć z ognia i zmiksować wszystko blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem, skropić każdą porcję łyżką oliwy z oliwek.
  5. Smacznego :)
Przepis pochodzi z "Quick Cook: Gluten-free Meals" Hamlyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz