wtorek, 3 marca 2015

Pasztet z Soczewicy z Żurawiną



Pyszny pasztet wege z żurawiną. Jeżeli polubiliście mój wcześniejszy pasztet z soczewicy, to ten jest następny w kolejce.
Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia


Przygotowanie:

  1. Opłukać soczewicę, przełożyć do średniego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i zalać wodą (tak aby soczewica była tylko co przykryta). Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut aż soczewica będzie miękka, lekko rozgotowana. Ostudzić
  2. W międzyczasie, rozpuścić na patelni jedną łyżkę oleju kokosowego i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. 
  3. Do ugotowanej soczewicy dodać cebulę, kaszę jaglaną i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze solą i pieprzem.
  4. Piec pasztet w nagrzanym piekarniku około godziny lub dopóki będzie zloty i będzie odchodził od brzegów formy.
  5. Ostudzić przed podaniem. Smacznego :)
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz