Pyszny pasztet wege z żurawiną. Jeżeli polubiliście mój wcześniejszy pasztet z soczewicy, to ten jest następny w kolejce.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz, do smaku
- olej kokosowy, do smażenia
Przygotowanie:
- Opłukać soczewicę, przełożyć do średniego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i zalać wodą (tak aby soczewica była tylko co przykryta). Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut aż soczewica będzie miękka, lekko rozgotowana. Ostudzić
- W międzyczasie, rozpuścić na patelni jedną łyżkę oleju kokosowego i zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
- Do ugotowanej soczewicy dodać cebulę, kaszę jaglaną i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze solą i pieprzem.
- Piec pasztet w nagrzanym piekarniku około godziny lub dopóki będzie zloty i będzie odchodził od brzegów formy.
- Ostudzić przed podaniem. Smacznego :)
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz