Jeżyny to najbardziej pospolite dzikie owoce, które można spotkać dosłownie wszędzie - w parkach, w przydrożnych rowach, w lasach i w przydomowych ogródkach. I właśnie przy jednej z takich ostatnich wizyt do lokalnego rezerwatu poczułam ogromny smutek... Krzaki były wręcz obsypane jeżynami... a raczej wysuszonymi owocami. Nikt ich nie zebrał. Nikt ich nie chciał. Tyle dobrego i zdrowego owocu się zmarnowało...
Jeżyny są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin C i E. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Dlatego warto nazbierać ich jak najwięcej!
Składniki:
- 1,5 – 2 szklanki jeżyn
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 jabłka
- 1 banan
Przygotowanie:
Banana obrać. Jabłka pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Najlepiej podawać natychmiast. Alternatywnie przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Smacznego :)
Banana obrać. Jabłka pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Najlepiej podawać natychmiast. Alternatywnie przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz