wtorek, 3 marca 2015

Pasztet z Soczewicy



Ciężko uwierzyć, że w tym pasztecie nie ma ani grama mięsa. Całkowicie wegetariański, jet on znakomitym zamiennikiem wędlin, pieczonego kurczaka i pasztetu z kaczki.

Pasztet sprawdzi się również jako satysfakcjonujące danie na lunch lub obiad. Wystarczy go podgrzać i podać z pieczonymi/ grillowanymi warzywami. 


Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 szklanki domowej kostki warzywnej 
  • 3 liście laurowe
  • 180 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 por, drobno posiekany
  • 150 g pieczarek, drobno posiekanych
  • 90 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jaja, roztrzepane
  • sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:


  1. Soczewicę opłukać i przełożyć do średniego garnka. Dodać wywar warzywny oraz liście laurowe i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, lub dopóki woda nie wyparuje, a soczewica będzie miękka, rozgotowana. Ostudzić. Wyjąć liście laurowe.
  2. Do soczewicy dodać ser, pora, pieczarki, mielone migdały i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. Dodać sok z cytryny i jajka. Przyprawić do smaku solą i i pieprzem.
  4. Przełożyć masę do podłużnej foremki, najlepiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 190˚ C piekarniku przez około godzinę.
  5. Ostudzić na ladzie. Smacznego :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz