Ciężko uwierzyć, że w tym pasztecie nie ma ani grama mięsa. Całkowicie wegetariański, jet on znakomitym zamiennikiem wędlin, pieczonego kurczaka i pasztetu z kaczki.
Pasztet sprawdzi się również jako satysfakcjonujące danie na lunch lub obiad. Wystarczy go podgrzać i podać z pieczonymi/ grillowanymi warzywami.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 2 szklanki domowej kostki warzywnej
- 3 liście laurowe
- 180 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 1 por, drobno posiekany
- 150 g pieczarek, drobno posiekanych
- 90 g mielonych migdałów
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jaja, roztrzepane
- sól i pieprz, do smaku
- Soczewicę opłukać i przełożyć do średniego garnka. Dodać wywar warzywny oraz liście laurowe i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, lub dopóki woda nie wyparuje, a soczewica będzie miękka, rozgotowana. Ostudzić. Wyjąć liście laurowe.
- Do soczewicy dodać ser, pora, pieczarki, mielone migdały i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Dodać sok z cytryny i jajka. Przyprawić do smaku solą i i pieprzem.
- Przełożyć masę do podłużnej foremki, najlepiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 190˚ C piekarniku przez około godzinę.
- Ostudzić na ladzie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz