wtorek, 3 marca 2015

Jabłecznik Japoński



Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna. I od czasu do czasu wracam do niego, zwłaszcza kiedy najdzie mnie ochota na lekkie, nietuzinkowe ciasto.

Połączenie maku i jabłek daje nowy, niecodzienny smak. Jabłecznik jest pieczony bez dodatku mąki i lekko wyrasta dzięki wmieszaniu dobrze ubitych białek. Jest dość wilgotny i nie za słodki - w sam raz do filiżanki kawy lub na podwieczorek!

Składniki:
  • 1 szklanka maku
  • 5 jabłek
  • 6 jaj
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 1 szklanka nierafinowanego brązowego cukru
  • 125 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Na polewę czekoladową:

  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru 

Przygotowanie:


  1. Mak przepłukać na sicie i gotować przez około 20-30 minut. Odsączyć i wystudzić.
  2. Zemleć mak w maszynce do mięsa lub malakserze. Zemleć ponownie, tym razem razem z cukrem.
  3. Dodać żółtka i zmiksować na gładki krem. 
  4. Jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać w masę jajeczno-makową.
  5. Dodać masło, kaszę kukurydzianą i cynamon. Zmiksować.
  6. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie wmieszać je w masę makową drewnianą łyżką.
  7. Przelać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25 cm) i rozprowadzić łyżką. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 °C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Ostudzić.
Polewa czekoladowa:

  1. Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i podgrzewać ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Nie doprowadzić do wrzenia!
  2. Lekko ostudzić i polać ciasto. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz