wtorek, 3 marca 2015

Piernik Orkiszowy


Sezon zimowy się jeszcze nie skończył, a tym samym sezon na pierniki też się jeszcze nie skończył ;)


Składniki:


  • 1 3/4 szklanki maki orkiszowej
  • 125 masła
  • 0/5 szklanki melasy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietany 24%
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki sody

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżka masła

Przygotowanie:

  1. W dużej misce przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę.
  2. W misie miksera utrzeć masło, żółtka, melasę i miód na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować. Dodać przesiane składniki i zmiksować.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Wtedy, bardzo powoli, wmieszać je w ciasto.
  4. Przełożyć masę do 10x25 cm blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 1 godzinę.
  5. Otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak ostudzić ciasto.
  6. Aby przygotować polewę, rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej na małym ogniu. Mieszać często dopóki masa nie będzie przejrzysta i dobrze rozpuszczona. Lekko przestudzić i polać ciasto.
  7. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz