Sezon zimowy się jeszcze nie skończył, a tym samym sezon na pierniki też się jeszcze nie skończył ;)
Składniki:
- 1 3/4 szklanki maki orkiszowej
- 125 masła
- 0/5 szklanki melasy
- 2-3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietany 24%
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 1/2 łyżeczki sody
Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 kopiasta łyżka masła
Przygotowanie:
- W dużej misce przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę.
- W misie miksera utrzeć masło, żółtka, melasę i miód na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować. Dodać przesiane składniki i zmiksować.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Wtedy, bardzo powoli, wmieszać je w ciasto.
- Przełożyć masę do 10x25 cm blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 1 godzinę.
- Otworzyć delikatnie drzwiczki piekarnika i tak ostudzić ciasto.
- Aby przygotować polewę, rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej na małym ogniu. Mieszać często dopóki masa nie będzie przejrzysta i dobrze rozpuszczona. Lekko przestudzić i polać ciasto.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz