wtorek, 3 marca 2015

Sałatka z Czarnym Ryżem, Batatem i Łososiem



Tą sałatkę przygotowałam kilka dni temu dla siebie i mojego męża na lunch. Zapytany przez kolegów co jadł i co to jest 'to czarne', powiedział: "Nie wiem, żona mi spakowała" :)

'To czarne' to właśnie czarny ryż. Nie jest one jeszcze tak popularny w naszej polskiej kuchni, niemniej jednak z wielu powodów warto się zapoznać z tym azjatyckim ziarnem. Swój nie czarny, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka, ale mocno purpurowy kolor, ryż zawdzięcza grupie związków zwanej antocyjanami. Mają one wiele zdrowotnych zalet: korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz wykazują właściwości antynowotworowe. Czarny ryż jest napakowany witaminą E i żelazem, magnezem i fosforem, a także jest bogatym źródłem błonnika.

Sałatka jest naprawdę smaczna, a wszystkie składniki idealnie się komponują i uzupełniają. Połączenie słodkiego batata z czarnym ryżem to jedno z najbardziej popularnych, a tutaj ta słodycz jest zrównoważona przez wmieszanie lekko gorzkawej roszponki i radicchio. Kremowe awokado i pieczony łosoś stanowią zdrowe źródło białka i tłuszczów. Dressing lekki i dopełniający resztę. Sałatka idealna do pracy, szkoły lub na wycieczkę - zdrowa, lekka i pożywna!

Składniki:
dla 2 osób

  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 220 g łososia (2 filety)
  • 1/2 dużego batata, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 garść roszponki
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 4 liście radicchio (fioletowej cykorii)
  • 1 awokado
Sos sałatkowy:


  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu tamari (lub sojowego)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Ryż dokładnie opłukać i ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić.
  2. W międzyczasie, batata wyłożyć na małą blaszkę i dodać 1 łyżkę masła czosnkowego. Upiec w nagrzanym piekarniku, aż batat będzie miękki i zarumieniony.
  3. Łososia umyć, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i upiec z 1 łyżką masła czosnkowego.
  4. Radicchio poszatkować.
  5. Wszystkie składniki sosu sałatkowego wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Wymieszać ryż z roszponką, batatem i radicchio. Przełożyć do plastikowego pudełka jeśli sałatkę pakujemy na lunch. Na wierzch wyłożyć rozgniecione widelcem awokado i filet łososia. Polać sosem sałatkowym. Smacznego :)


Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Sałatkę polej sosem tuż przed wyjściem.




Dodatkowe źródła:
http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zalety-czarnego-ryzu
http://www.malibugrange.com/black-rice-natural-superfood/
http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-black-glutinous-rice-10518.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz