Tą sałatkę przygotowałam kilka dni temu dla siebie i mojego męża na lunch. Zapytany przez kolegów co jadł i co to jest 'to czarne', powiedział: "Nie wiem, żona mi spakowała" :)
'To czarne' to właśnie czarny ryż. Nie jest one jeszcze tak popularny w naszej polskiej kuchni, niemniej jednak z wielu powodów warto się zapoznać z tym azjatyckim ziarnem. Swój nie czarny, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka, ale mocno purpurowy kolor, ryż zawdzięcza grupie związków zwanej antocyjanami. Mają one wiele zdrowotnych zalet: korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz wykazują właściwości antynowotworowe. Czarny ryż jest napakowany witaminą E i żelazem, magnezem i fosforem, a także jest bogatym źródłem błonnika.
Sałatka jest naprawdę smaczna, a wszystkie składniki idealnie się komponują i uzupełniają. Połączenie słodkiego batata z czarnym ryżem to jedno z najbardziej popularnych, a tutaj ta słodycz jest zrównoważona przez wmieszanie lekko gorzkawej roszponki i radicchio. Kremowe awokado i pieczony łosoś stanowią zdrowe źródło białka i tłuszczów. Dressing lekki i dopełniający resztę. Sałatka idealna do pracy, szkoły lub na wycieczkę - zdrowa, lekka i pożywna!
Składniki:
dla 2 osób
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 220 g łososia (2 filety)
- 1/2 dużego batata, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 garść roszponki
- 2 łyżki masła czosnkowego
- 4 liście radicchio (fioletowej cykorii)
- 1 awokado
Sos sałatkowy:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka sosu tamari (lub sojowego)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sol i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie opłukać i ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić.
- W międzyczasie, batata wyłożyć na małą blaszkę i dodać 1 łyżkę masła czosnkowego. Upiec w nagrzanym piekarniku, aż batat będzie miękki i zarumieniony.
- Łososia umyć, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i upiec z 1 łyżką masła czosnkowego.
- Radicchio poszatkować.
- Wszystkie składniki sosu sałatkowego wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać ryż z roszponką, batatem i radicchio. Przełożyć do plastikowego pudełka jeśli sałatkę pakujemy na lunch. Na wierzch wyłożyć rozgniecione widelcem awokado i filet łososia. Polać sosem sałatkowym. Smacznego :)
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Sałatkę polej sosem tuż przed wyjściem.
Dodatkowe źródła:
http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/zalety-czarnego-ryzu
http://www.malibugrange.com/black-rice-natural-superfood/
http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-black-glutinous-rice-10518.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz