wtorek, 3 marca 2015

Orzechowo-Figowy Chleb Orkiszowy



Pyszny chleb orkiszowy, który znakomicie smakuje posmarowany ulubionym domowym dżemem czy z plasterkiem sera. Puszysty, owocowo-orzechowy, z chrupiąca skórką... Ciepła kromka posmarowana masłem po prostu rozpływa się w ustach.


Składniki:


  • 500 g mąki orkiszowej, razowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka melasy, miodu lub innej substancji słodzącej
  • 300 ml + 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g fig, drobno posiekanych
  • 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 4 łyżki soku pomarańczowego


Przygotowanie:


  1. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i melasę/ miód.
  2. W małym garnuszku rozpuścić drożdże w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawić na 15 minut.
  3. W międzyczasie, figi i orzechy wymieszać z sokiem pomarańczowym i odstawić.
  4. Do mieszanki mącznej dodać drożdże oraz 300 ml cieplej wody. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek i wyrobić aż ciasto przestanie się kleić i będzie jednolite. Przykryć miskę lniana ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno prawie podwoić swoją objętość.
  5. Ciasto wyjąć na blat i dodać figi i orzechy. Szybko wyrobić. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
  6. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec przez 40/45 minut lub aż chleb będzie brązowy i wyrośnięty.
  7. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz