wtorek, 3 marca 2015

Sałatka z Kaszą Jaglaną i Grillowanymi Warzywami



Każde połączenie kaszy jaglanej, warzyw i zdrowych olei to wspaniałe i super zdrowe połączenie. Lecz ta kombinacja jest wyjątkowa ponieważ uwielbiam grillowane i pieczone warzywa. Miód i kokos nadają papryce, cukinii i czerwonej cebuli słodyczy, która idealnie łączy się z delikatnym smakiem kaszy jaglanej, ciągnącymi się i lekko słonymi suszonymi pomidorami oraz prażonymi nasionami czarnego sezamu. Wszystkie składniki to prawdziwa harmonia smaków, kolorów i aromatów. 




Skladniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 3 łyżki nasion czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sol i pieprz, do smaku

Przygotowanie:


  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Usunąć pestki z papryki i pokroić ją w 1cm paski. Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry.
  2. Warzywa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać miód oraz olej kokosowy. Posypać solą i grillować przez około 15 minut lub dopóki warzywa będą miękkie i upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. 
  3. W międzyczasie, nasiona czarnego sezamu uprażyć na małej patelni.
  4. Kaszę jaglaną wymieszać z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, grillowanymi warzywami i sezamem. Wmieszać oleje. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz