Każde połączenie kaszy jaglanej, warzyw i zdrowych olei to wspaniałe i super zdrowe połączenie. Lecz ta kombinacja jest wyjątkowa ponieważ uwielbiam grillowane i pieczone warzywa. Miód i kokos nadają papryce, cukinii i czerwonej cebuli słodyczy, która idealnie łączy się z delikatnym smakiem kaszy jaglanej, ciągnącymi się i lekko słonymi suszonymi pomidorami oraz prażonymi nasionami czarnego sezamu. Wszystkie składniki to prawdziwa harmonia smaków, kolorów i aromatów.
Skladniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 3 łyżki nasion czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka oleju lnianego
- sol i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Usunąć pestki z papryki i pokroić ją w 1cm paski. Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry.
- Warzywa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać miód oraz olej kokosowy. Posypać solą i grillować przez około 15 minut lub dopóki warzywa będą miękkie i upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie, nasiona czarnego sezamu uprażyć na małej patelni.
- Kaszę jaglaną wymieszać z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, grillowanymi warzywami i sezamem. Wmieszać oleje. Przyprawić solą i pieprzem.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz