wtorek, 3 marca 2015

Tęczowa Tarta Warzywna



Kiedy zobaczyłam ten przepis w ostatnim magazynie Asdy, wiedziałam, że muszę go zrobić. To wegetariańskie danie olśniewa kolorami, wykonaniem i smakiem :)


Składniki:

Na ciasto:
  • 175 g mąki gryczanej
  • 85 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 lyzki zimnej wody
  • szczypta soli

Na nadzienie:


  • 3 średnie cukinie
  • 2-3 duże marchewki
  • 2-3 duże pietruszki
  • 180 ml śmietany 24%
  • 3 duże jajka
  • 70 g sera Cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki melonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego, rozpuszczonego
Przygotowanie:

Ciasto:


  1. Nagrzać piekarnik do 180° C. 
  2. Przesiać mąkę gryczaną razem ze szczyptą soli. Dodać masło i przy pomocy miksera lub malaksera zmiksować wszystkie składniki do dokładnego połączenia.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać żółtko z 2 łyżkami zimnej wody i dodać do mąki. Zmiksować wszystkie składniki lub zagnieść ręcznie.
  4. Oprószyć blat mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy 26 cm. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na tartę. Ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  5. Wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć następny arkusz papieru do pieczenia i wysypać na niego ryż, fasolę albo ceramiczne kulki w celu obciążenia ciasta. Piec przez 10  minut, wtedy usunąć obciążenie i piec przez kolejne 5 minut. Lekko ostudzić.
Nadzienie:

  1. Obrać marchewkę i pietruszkę. Obieraczką pokroić warzywa w długie, cienkie pasy.
  2. W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser Cheddar, musztardę, gałkę muszkatołową i tymianek. doprawić solą i pieprzem. Wylać na kruche ciasto.
  3. Uwaga: Ten krok jest dosyć trudny i wymaga precyzji i zręczności lub pomocy drugiej osoby. Wziąć 3 pasy (plastry) każdego warzywa i ułożyć jeden na drugim. Zwijać w spiralę dokładając warstwy warzyw.
  4. Kiedy spirala będzie miała średnicę około 6-7 cm, włożyć ją do środka tarty. Kontynuować dodawanie warstw aż do krawędzi. Wypełnić jakiekolwiek luki plastrami warzyw.
  5. Dokładnie posmarować całość roztopionym masłem klarowanym i piec w piekarniku przez 40 minut.
  6. Można podawać na ciepło lub zimno. Smacznego:)
Przepis pochodzi z grudniowego wydania magazynu Asda (2014) i został trochę zmodyfikowany.

Zostało mi całkiem sporo plastrów warzyw. Użyłam ich następnego dnia do przygotowania sosu pomidorowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz