Kiedy zobaczyłam ten przepis w ostatnim magazynie Asdy, wiedziałam, że muszę go zrobić. To wegetariańskie danie olśniewa kolorami, wykonaniem i smakiem :)
Składniki:
Na ciasto:
- 175 g mąki gryczanej
- 85 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 2 lyzki zimnej wody
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 3 średnie cukinie
- 2-3 duże marchewki
- 2-3 duże pietruszki
- 180 ml śmietany 24%
- 3 duże jajka
- 70 g sera Cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki melonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego, rozpuszczonego
Przygotowanie:
Ciasto:
- Nagrzać piekarnik do 180° C.
- Przesiać mąkę gryczaną razem ze szczyptą soli. Dodać masło i przy pomocy miksera lub malaksera zmiksować wszystkie składniki do dokładnego połączenia.
- W osobnym naczyniu wymieszać żółtko z 2 łyżkami zimnej wody i dodać do mąki. Zmiksować wszystkie składniki lub zagnieść ręcznie.
- Oprószyć blat mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy 26 cm. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na tartę. Ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć następny arkusz papieru do pieczenia i wysypać na niego ryż, fasolę albo ceramiczne kulki w celu obciążenia ciasta. Piec przez 10 minut, wtedy usunąć obciążenie i piec przez kolejne 5 minut. Lekko ostudzić.
Nadzienie:
- Obrać marchewkę i pietruszkę. Obieraczką pokroić warzywa w długie, cienkie pasy.
- W misce wymieszać śmietanę, jajka, ser Cheddar, musztardę, gałkę muszkatołową i tymianek. doprawić solą i pieprzem. Wylać na kruche ciasto.
- Uwaga: Ten krok jest dosyć trudny i wymaga precyzji i zręczności lub pomocy drugiej osoby. Wziąć 3 pasy (plastry) każdego warzywa i ułożyć jeden na drugim. Zwijać w spiralę dokładając warstwy warzyw.
- Kiedy spirala będzie miała średnicę około 6-7 cm, włożyć ją do środka tarty. Kontynuować dodawanie warstw aż do krawędzi. Wypełnić jakiekolwiek luki plastrami warzyw.
- Dokładnie posmarować całość roztopionym masłem klarowanym i piec w piekarniku przez 40 minut.
- Można podawać na ciepło lub zimno. Smacznego:)
Przepis pochodzi z grudniowego wydania magazynu Asda (2014) i został trochę zmodyfikowany.
Zostało mi całkiem sporo plastrów warzyw. Użyłam ich następnego dnia do przygotowania sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz