wtorek, 3 marca 2015

Zupa Ogórkowa z Kaszą Jaglaną



Na pewno wielu z Was (a nawet każdy) zna zupę ogórkową. Jednak tym razem proponuję ją w innej wersji - z kaszą jaglaną! No i oczywiście bez żadnych niezdrowych przypraw i dodatków. Smacznego :)



Składniki:


  • 5 marchewek
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 ogórków kiszonych
  • 2 szklanki wody z ogórków
  • bukiet garni
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka tłustej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, sól ziołowa i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia
  • koperek, do posypania na wierzch
Przygotowanie:


  1. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włożyć do dużego garnka  zalać wodą. Dodać bukiet garni, ziele angielskie, sól, sól ziołową i pieprz i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut.
  2. W międzyczasie, obrać i bardzo drobno posiekać cebulę. Zeszklić na oleju kokosowym.
  3. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Opłukać kaszę jaglaną i dodać do zupy razem z cebulą, ogórkami i wodą z ogórków. Gotować 20-25 minut.
  5. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem.
  6. Zaprawić śmietaną.
  7. Kiedy zupa przestygnie wmieszać oliwę z oliwek i posypać koperkiem.
  8. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz