Na pewno wielu z Was (a nawet każdy) zna zupę ogórkową. Jednak tym razem proponuję ją w innej wersji - z kaszą jaglaną! No i oczywiście bez żadnych niezdrowych przypraw i dodatków. Smacznego :)
Składniki:
- 5 marchewek
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 10 ogórków kiszonych
- 2 szklanki wody z ogórków
- bukiet garni
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka tłustej śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, sól ziołowa i pieprz, do smaku
- olej kokosowy, do smażenia
- koperek, do posypania na wierzch
- Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włożyć do dużego garnka zalać wodą. Dodać bukiet garni, ziele angielskie, sól, sól ziołową i pieprz i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut.
- W międzyczasie, obrać i bardzo drobno posiekać cebulę. Zeszklić na oleju kokosowym.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Opłukać kaszę jaglaną i dodać do zupy razem z cebulą, ogórkami i wodą z ogórków. Gotować 20-25 minut.
- Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem.
- Zaprawić śmietaną.
- Kiedy zupa przestygnie wmieszać oliwę z oliwek i posypać koperkiem.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz